С решение на местния парламент: Седем варненци станаха почетни граждани

 

Седем са новите почетни граждани на Варна. С престижното звание ще бъдат удостоени певецът Филип Киркоров, бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, олимпийската медалистка по борба от Рио де Жанейро Елица Янкова, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ „Черноризец Храбър“, и бившият кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров. Това реши на заседанието си миналата седмица Общинският съвет на Варна.


Филип Киркоров получава признанието за безспорния му принос за популяризиране на Варна и България по света. Проф. Асен Недев е отличен за дългогодишната му работа и научните му постижения, както и за издигане авторитета на Техническия университет. Елица Янкова се удостоява за успехите й в областта на свободната борба и приноса й в развитието на варненския спорт. Бившият общински съветник Пламен Градинаров, който тази година навършва 70 години, е отличен за заслугите му към военноморското дело на България и обществената му дейност.
На д-р Милен Врабевски званието се присъжда за приноса му в българската култура и образование като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Проф. Казимир Попконстантинов ще получи отличието за заслугите му като университетски преподавател, архиелог медиевист и епиграф. Проф. Анна Недялкова е удостоена със званието за издигане престижа на Варненския свободен университет.


На последната сесия съветниците одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъдат удостоени Народно читалище „Просвета – 1927“ в „Аспарухово“, директорът на СУ „Климент Охридски“ Петко Петков, доайенът на „малкия тенис“ Антон Радушев, както и дългогодишният изпълнителен директор и оперативен ръководител на Сдружението от спортни клубове „Черно море“ Бончо Бончев.
Почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще получат Христина Стоева – писател, поет и преводач, и Иван Иванов – зам.-председател на ОСК „ЖСК-Спартак“, реши местният парламент.
Званията и знаците по традиция ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август.
Удостоените със званията „Почетен гражданин на Варна“ и „За заслуги към Варна“ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5000 лева. На удостоените с почетния знак „За заслуги към Варна“ се връчва удостоверение за отличието и нагръден знак с лента. Паричната премия за носителите на златния почетен знак е 3000 лева, а за носителите на сребърния – 2000 лева.
Определянето на носителите на най-високото обществено отличие на Варна мина през известни перипетии, които предизвикаха противоречиви публични и медийни коментари. Първоначално номинациите, които преминаха и през обществено обсъждане, бяха десет. Сред тях обаче не беше името на професор Анна Недялкова. Предложението за нейното награждаване беше направено на съвместно заседание на комисиите по образование и култура, които имаха тежката дума кои да са имената на почетните варненци през 2017-а.
Пет предложения за почетни граждани на Варна бяха отхвърлени. Диригентът проф. Милко Коларов, режисьорът Атанас Атанасов, IT специалистът инж. Драгомир Славов и бившият кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров не получиха необходимия брой гласове. Номинацията на Йосефат Шишков, свещеник, богослов, църковен възпитател, разстрелян през 1952 г., също не беше одобрена.
Така на практика съветниците одобриха само предложенията, постъпили от кмета Иван Портних и игнорираха всички номинации, направени от инициативни комитети и граждани. Във втория ден на общинската сесия мнозинството реши да промени този факт. Лидерът на групата на ГЕРБ в общинския съвет Марица Гърдева лично предложи името на Пламен Градинаров за почетен гражданин. Фактът, че той е един от видните представители на БСП в града, показва, че все пак политическата принадлежност не е фактор при оценяване на заслугите на именитите ни съграждани.