С протест пред кметството: Владиславовци се застъпиха за поляните си, не искат нови блокове

Веселин Златков

Над 100 жители на III микрорайон на квартал „Владислав Варненчик“ се събраха миналия вторник на протест пред районното кметство с искане да бъде отхвърлен проектът за нов ПУП, който предвижда застрояването на свободни площи в района.
„Искаме си поляните! Ние сме израснали на тях, сега там играят децата ни и никой не е съгласен те за бъдат застроени с нови блокове“, обявиха протестиращите. По техни думи, на свободните терени в III микрорайон, станали частни след реституция, се планира изграждането на 80 нови блока. Протестиращите коментираха, че ако се налага, община Варна трябва да намери общински терени или средства, за да овъзмезди собствениците, но да не позволява изчезването на поляните.

 
На протеста дойде и районният кмет на „Владиславово“ Николай Костадинов, който по-рано излезе с позиция, че подробният устройствен план не бива да се приема в този вид и че проектантите трябва да се вслушат в гражданите.
„Държа подборно да обясня процедурите, за да стане ясно на гражданите, че има дълъг път, докато ПУП-ът на III микрорайон стане факт. Хората имат мнение и то трябва да бъде чуто от проектантите“, обясни в публикуваната на страницата на община Варна позиция районният кмет. Той посочи, че планът не е негов или на кмета Портних, а е изготвен по инициатива на собствениците на имоти на територията на III микрорайон.


„По отношение на начина, по който е изпълнен проектът за ПУП, няма как да нямаме забележки. Защото – първо не е изпълнено в цялост техническото задание, подготвено от районната администрация. Не е изпълнено и предписанието на ОУП по отношение на зелените зони. Освен това – отнемането от частните имоти е в рамките на 11%. Проектантите ни убеждават, че е достатъчно, но според мен не е. Нашето настояване е за 25% отнемане от частните имоти, което е допустимо от ЗУТ, за да може да бъде максимално защитен общественият интерес“, коментира още районният кмет. По думите му, във варианта, в който е предложен, ПУП-ът няма да позволи сгради, по-високи от 3-4 етажа.
Според Николай Костадинов ползата е, че планът дава трайни градоустройствени решения – за собствениците на имоти и на редица обществени въпроси – например, указва къде да бъде построена детската градина, парк, зелена зона, детски и спортни площадки, пенсионерски клуб. Освен това той определя УПИ-тата на блоковете, които в един период могат да бъдат придобити от етажните собствености.


Той посочи, че предстои кметството да обобщи цялата информация, която ще бъде изпратена отново за разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Варна. Там ще бъдат разгледани възраженията на хората, възможно е да се възложи на проектантите да коригират ПУП-а, обясни Николай Костадинов.
След това следва ново обществено обсъждане и публикуване в „Държавен вестник“ на коригирания проект. Когато това приключи, проектът ще бъде разгледан в комисия по архитектура към ОбС и гласуван на сесия. Ако бъде приет, законът предвижда срокове за обжалвания в съда.
Бившият депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание обаче си навлече гнева на демонстрантите с думите, че ако някой предлага собствениците на терени да получат обезщетение от общината, трябва да каже откъде да дойде то. Граждани шумно попитаха защо инфраструктурата на района не е развита достатъчно. „Строят се градинки, а няма как да стигнем до тях с детските колички!“, каза един от присъстващите.

Лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов обеща защита на обществения интерес

18 възражения и 4 подписки са подадени в едномесечния срок за запознаване с ПУП ПРЗ на варненския квартал „Вл. Варненчик“ III микрорайон. Основните искания и предложения на хората са за по-ниско застрояване, изграждане на детски и спортни площадки, повече зелени площи и паркоместа. Според лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов, който заедно с други общински съветници от БСП също присъства на протеста, активността на гражданите е само по себе си голямо постижение за варненската общественост. В думите си пред протестиращите той подчерта, че това е пътят да се спре безогледното презастрояване, което вече е факт на други квартали на Варна, които преди години са изградени като резултат от цялостно планиране. Като ярък пример за това Гуцанов посочи жк „Чайка“, някога сочен като световно достижение на жилищната архитектура и на градоустройството.
„Благодарим ви за това, че проявихте гражданска активност и участвахте в подписката, която направи възможно спирането на този подробен устройствен план“, каза на протестиращите лидерът на Градската организация на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Още в края на юни варненските социалисти категорично заявиха, че намеренията за застрояване на свободните площи в III микрорайон на „Владиславово“ са недопустими.
Присъствието на почти всички общински съветници от БСП на протеста показа, че в местния парламент ще има сериозна опозиция срещу предложения план. Това обаче не означава въпрос за политизиране на проблема, а просто грижа за града и обществения интерес. Това беше потвърдено и от Костадин Костадинов от партия „Възраждане“. Макар той да е част от дясното пространство в общинския съвет, в случая позицията му е сходна с тази на БСП.
Общинският съветник разпалено обясни, че поляните просто трябва да останат зелени площи, а собствениците изобщо да не се обезщетяват. „Те са обезщетени още навремето!“, категоричен беше Костадинов. Той също така призова владиславовци от III микрорайон да не отслабват натиска върху властта, защото иначе строителството ще стане факт, и то много бързо, както се е получило в друга част на района, т.нар. Кайсиева градина. Протестиращите се обединиха около виждането, че протестите трябва да продължат, в това число и в зала „Пленарна“ на общината по време на сесията, на която планът трябва да се гласува от местния парламент.

Арх. Бузев ще поиска нови варианти на ПУП-а

Във „Владиславово” трябва да се намери баланс на интересите между собствениците на реституирани имоти и останалите жители. Това коментира главният архитект на Варна Виктор Бузев по повод протеста на граждани срещу застрояването на III микрорайон пред „Дарик“.
„ПУП-ът се прави със средства на собствениците на възстановените имоти и е идеалният вариант за тях, но не е добър за другите. Аз настоявам да се изготвят общо три плана и да се намери балансът. Никога няма да има абсолютно щастливи. Реституираните имоти не са върнати от Община Варна, а от съда, който се е допитал до т.нар. вещи лица. Трябва да се намерят тези вещи лица, които преди повече от 20 години са казали, че имотът може да се възстанови в реални граници. Сега всички ние сърбаме попарата на нещо, сътворено преди 20 години”, заяви Бузев.