С поредица от сигнали: Варненци отново се възмутиха от камарите боклуци

Екип на „Народно дело Седмицата“

Грозни картини с препълнени казани с боклук в различни райони на Варна постъпваха в редакцията на „Народно дело Седмицата“ през изминалите дни. След очевидната криза с сметта през лятото, която беше обяснена от градската управа със смяната на почистващите фирми, явно градът отново има проблем. Кметът Иван Портних и екипът му уверяваха варненци, че септември ще е последният месец с нередовно извозване на контейнерите. Това обаче просто не е вярно, показват писмата и снимките, които ни изпращат съгражданите ни.

3-bokluk-2 3-bokluk-1
За грозна картинка с препълнени казани с боклуци в центъра на Варна ни сигнализира миналия понеделник свидетел на камара от отпадъци на улиците „Никола Михайловски“ и „Тодор Икономов“. „Безобразие!“, е краткият коментар на човека за гледката.
В средата на седмицата пък гражданин снима минисметище ул. „Марин Дринов“ 56, което по негови думи беше в „разцвета си“ към този момент.  По тротоара извън контейнерите имаше всякакви отпадъци, дори и дивани, дъски и т.н.
„Въпреки подадената колективна жалба със снимки, изпратена лично до кмета на Варна Иван Портних, въпреки смяната на почистващата фирма и подмяната на металните контейнери с пластмасови, боклукът все още остава огромен проблем в района. Нещата стават все по-зле – невероятна мръсотия, отвратителна миризма, клошари, а дори и плъхове“, написа Иван Дамянов. За едрогабаритните отпадъци с наредба от община Варна са определени специални места в града, на които те могат да се изхвърлят. За неспазването им нарушителите могат да се глобят, стига да са известни.
Ден по-късно сигнал дойде от квартал „Бриз“ и улица „Кирил Йорданов“, която е кръстена на дядото на бившия кмет. Тя е осеяна с боклуци, а причината, според читателя ни, са бездомните кучета там.
Че кризата с боклука няма край констатираха и живеещите в другия край на града. Читател ни изпрати поредни снимки за неизвозен боклук с дни, този път в блок 130 на кв. „Младост” във Варна. „Докога ще плащаме като попове, а ще живеем в кочина като прасета? Боклукът не е извозван вече трети ден. Снимките са от квартал „Младост” – блок 130, близо до булевард „Цар Освободител”. Смениха фирмите за събиране на боклука, но резултат – НУЛЕВ!!!”, пише читателят ни.