С помощта на ЕС: Варненски яхт клуб ще популяризира ветроходството

 

Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще популяризира ветроходния спорт с проект, финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия по програма „Еразъм + Спорт“.
Продължителността на проекта е една година, считано от първи януари 2018. Партньори са Спортно училище “Морски спортове Тенерифе”, Тенерифе, Канарски острови, Атлантически океан Испания, Морски клуб Сирос, Сирос, Цикладски острови, Егейско море, Южно Егейско море, Гърция.
Проектът има за цел популяризирането на ветроходния спорт, като дейност на открито за деца и младежи с еднаквa достъпнoст за деца от различни социални среди и с равно участие на момичета и момчета.
Той цели също да повиши квалификацията на треньорите и състезателите, представящи различни ветроходни училища и традиции, чрез обмен на знания и добри практики.
С помощта на настоящия проект очакваме да се развива и укрепва сътрудничеството между партньорите. Всички партньори ще бъдат домакини на еднакъв брой дейности, подкрепяни от доброволци
Предвидени са 6 международни срещи – Първа среща на партньорите (януари), Лагер за Оптимист (февруари), Лагер за Лазер 4.7 (март), Лагер за Оптимист (август), Лагер за Лазер 4.7 (октомври) и Закриваща среща (декември). По време на втория лагер за Оптимист ще се проведе клиника за обмен за повишаване квалификациите на треньори, регатни съдии и жури. В практическия модул на клиниката активно ще бъдат включени и младите ветроходци. На местно ниво трите партньорски клубове ще организират Дни на отворените врати на ветроходния спорт.