С отворено писмо: Граждани на „Аспарухово“ търсят отговори за инфраструктурата

 

Жители на варненския район „Аспарухово“ изпратиха до редакцията ни отворено писмо, с което искат да привлекат вниманието на властта върху реалните потребности на района. Според тях, освен довършването на охранителните канали, които трябва да защитят квартала от ново опустошително наводнение, и пътните проекти, които вече са в ход, трябва да се предприемат още мерки по инфраструктурата, които да са съобразени с нуждите на гражданите. Публикуваме отвореното им писмо без редакторска намеса:

До г-н Иван Портних – Кмет на гр. Варна
До г-н Виктор Бузев – Главен архитект на гр. Варна
До г-н Тодор Йотов– Областен управител на гр. Варна
До Общински съвет – гр. Варна
До г-жа Калина Белмезова – Кмет на район Аспарухово

Уважаеми гореупоменати,
Предвид протеклите събития през последните почти три години в гр. Варна и по – специално кв. Аспарухово, ние жителите на злополучния квартал имаме много въпроси и притеснения за действията, които всички Вие предприемате спрямо нас, с цел нашата безопасност.
Въпреки нежеланието на голяма част от съкварталците ни във връзка с проект „Охранителни канали“, Вие успешно си го прокарахте, и в момента работите по инфраструктурата, която включва озеленяване, детски площадки и ПАРКОМЕСТА.
Може би, ако всички Вие бяхте достатъчно открити, честни и доблестни да застанете с лицата и имената си пред нас, и разясните с подробности, какво точно предстои и как ще бъде реализирано, ние нямаше да бъдем така неспокойни за това, какво се случва.
Не можем да отречем, че все пак имаше реакция от страна на районния кмет г-жа Белмезова, но това не ни внесе спокойствие и надежда за утрешния ден.
Защо ли?! Защото за съжаление и тя самата нямаше точна представа, как ще се случва всичко. Идваше с някакви идеи и обещания, но на практика се случи, точно това от което се опасявахме.
Да се върнем на конкретните въпроси, които от около месец не намират отговор.
Живеещите в района под бул. Народни будители – карето от четири улици – „Белгород“, „Ростов“, „Орел“ и „Курск“, събрахме подписка в която изразихме своите тревоги и недоволство от факта, че канала в този участък остава открит.
В тази подписка с Рег.№ РД15ОО5642ВН от 05.03.2015 г. , всички ние настоявахме, освен покриването на канала, да бъдат изградени зелени площи, детски площадки, както и ПАРКОМЕСТА, които са изключително належащи за целия район. Района има едни вход и изход към бул. „Народни будители“. Вече имаме чисто нови тротоари, които бяха изградени след бедствието, и които са своеобразен паркинг. Много от живеещите тук, паркираха на тази поляна през която минава охранителния канал.
След многото разговори, срещи и молби, нашето желание беше взето предвид ( или поне така си мислехме) и при стартиране на финалния етап, ни бе представен чуден проект, как ще изглежда района.
Всички бяхме доволни, защото имаше детска площадка, алея за разходки, зелени площи и един не много голям паркинг с около 22 паркоместа.
Многократните посещения на районния кмет г-жа Калина Белмезова, ни даваха надежда, че всичко това ще се случи наистина.
До 26 март – денят на изборите…. Обещанията и уверенията, бяха до този ден. На следващия ден, дойде и новината, която буквално ни смаза. Изграждането на паркоместа е спряно, защото има искане от една единствена къща срещу тези паркоместа.
Всички сме запознати с мотивите на „ доброжелателните“ ни съседи и смеем да твърдим, че в по-голямата си част са неоснователни и необосновани. Също така смеем да твърдим, че подписите, които те са събрали в подкрепа на искането си, са получени с умишлено прикриване и подаване на невярна информация, защо се подписват хората. Това е абсолютна манипулация и най-лошото – ИЗМАМА. Същите тези хора, вече веднъж са подкрепили нашата подписка, което в случая противоречи на исканията им.
Направихме втора подписка с Рег. №РД 15ОО5642ВН_005ВН от 23.03.2017 г. входирана в деловодството на район Аспарухово, и същата входирана в Община Варна с Рег.№РД15005642ВНַ_005BН на 24.03.2017 г. в подкрепа изграждането на паркоместа, в която е видно, че огромна част от хората искат това да се случи.
На този етап, освен постоянните коли по тротоарите и улицата, в добавка се присъединиха още двадесетина. Това прави затруднен трафика по пътната артерия, както и предизвиква много междусъседски войни, кой, къде да спира. Да не забравяме, че предстои построяването на нова жилищна сграда, което ще утежни още повече положението с паркирането.
Не е ли парадокс десет човека, да спират развитието и облагородяването на района?!
Не се ли нарушават и нашите граждански права по смисъла на закона?! Нима няма стойност желанието на мнозинството?!
Ние не искаме да бъдем нарушители, но ще бъдем принудени да се превърнем в такива.
Настояваме за своевременна реакция от Ваша страна!
От всички Вас зависи, този казус да бъде разрешен в полза на всички засегнати!
А ние не сме никак малко…