С орязан проект през август: Започва строителството на охранителните канали в „Аспарухово“

Почти две години след трагедията във варненския район „Аспарухово“, при която унищожителен порой доведе до смъртта на 13 души, община Варна е готова с проекта за изграждане на два охранителни канала, които да предотвратят подобно бедствие. Комисията по архитектура към общинския съвет даде съгласието си за изграждането на отводнителните трасета и предстои решението за тях окончателно да бъде гласувано на следващата сесия. Реалният срок, в който може да започне строителството, за което има осигурено финансиране, е краят на юли-началото на август, съобщи пред комисията зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов.
На заседанието обаче стана ясно, че общината е направила компромис с първоначалния проект за охранителните канали в частта, свързана с изграждането на улици, чрез които да се осигури достъп до тях. Причината за това са възражения от граждани, които са около 70.
Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, повечето възражения са еднотипни, което говори, че някой ги е изготвил предварително и се е постарал да убеди гражданите, че ще бъдат засегнати от проекта.
Най-много недоволство срещу мерките, които пазят от фатално наводнение, има за западния охранителен канал, който минава точно по фаталната ул. „Горна Студена“, която даде най-много жертви при наводнението от 2014-а. Срещу него има и събрана подписка от над 1000 подписа.
При 63 от около 70-те жалби става въпрос за незаконни постройки, обясни арх. Бузев. Той допълни, че срещу втория, източен охранителен канал, който минава по ул. „Моряшка“, има само 4 възражения.
Явно притеснението от възможно забавяне заради жалби и евентуални съдебни дела е накарало общината да свие обхвата на проекта за новия канал по ул. „Горна Студена“. Авторът му арх. Юлия Железова специално взе думата, за да обясни, че предложеният компромис не е добра идея. Тя подчерта, че ако не е възможно извозване на сметта в района на отводнителния канал, ако до мястото не може да стигне линейка и да има нормален достъп, опасността остава голяма. „Аспарухово“ не е заден двор на Варна. Ако предвиденото по проект не се изпълни, проблемът не се решава, само се замазва“, коментира тя.
Комисията обаче одобри предложението така, както беше предложено от администрацията на кмета Иван Портних. Дали в крайна сметка общината ще се  върне към първия вариант за изграждането на западния охранителен канал на „Аспарухово“, ще стане ясно на предстоящата сесия на Общински съвет – Варна.