С нова концертна програма: Изключителният Мирослав Петков препълни зала 1 на ФКЦ

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна беше препълнена от ентусиазирани почитатели музиката в петък вечер за концерта „Пътят на един варненец до Концертгебау“. С него изключителният тромпетист Мирослав Петков показа за пръв път пред публиката в родния си град новата си концертна програма, създадена съвместно с друг прочут музикант от Варна – пианистът Димитър Бодуров.
Петков очарова варненци с разнообразна подборка от класическа музика, фолклор и джаз. На сцената бяха и неговите колеги и приятели от джаз подиумите на Европа Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани), струнен оркестър и солисти от НУИ „Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов и фолклорна вокална формация.


Невероятните изпълнения на 28-годишният тромпетист от Варна бяха съчетани с емоционален разказ за пътя му на музикант, за влиянията на различните направления върху личното му развитие, както и с много благодарности към учители, приятели и колеги от родния му град.
Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна. На 14 години изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. След дипломирането си през 2007 г. Мирослав Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. На 24 години той е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и участва в журито на международни конкурси. Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света.
Концертът в морския град беше част от извънсезонната програма на ММФ „Варненско лято“ и от инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“, а помощта на Община Варна направи възможно той да е безплатен за стотиците почитатели на големия талант на Мирослав Петков.