С нова декларация: Културни институти от Варна правят лесен достъпа на ученици до сцената

Виолета Гурнакова
Нова по рода си  декларация ще получат съвсем скоро директорите на всички училища във Варненско, решиха културни дейци от града. Причината е, че трябва да има единен документ, който да се попълва веднъж годишно и да улеснява процедурите по масовите посещения на ученици в културните институти във Варна. Решението се оформи след обсъждане по темата в сградата на ДТ „Стоян Бъчваров“ в рамките на Европейската нощ на театрите днес.
Инициативата за дискусията е на варненският актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К., като обсъждането е започнало още преди време във Фейсбук между него и културно заинтригувани личности от Варна.

16-iniciativa4 16-iniciativa3
За целта в разговора, проведен в ротондата на театъра, се включиха представители и ръководства на всички културни институти във Варна – ТМПЦ – Държавна опера Варна, в лицето на г-жа Даниела Димова, ДТ „Стоян Бъчваров“ и директора му Веселина Михалкова, Кукленият театър и Вера Стойкова, както и Варненската детско-юношеска опера, представена от Ганчо Ганчев. Към обсъждането се присъединиха директори на училища и ръководители на театрални трупи. Имаше и представител на община Варна.
Срещата започна с три музикални парчета като „поздрав“, поднесен лично от инициатора на събитието Стоян Радев. Те обаче пресъздаваха най-ниската и пошла култура, до която подрастващите имат достъп – вулгарната чалга с текстове, от които на всеки възрастен може да се изчерви. За цвят актьорът пресъздаде и театрална картина по текстовете и обясни, че това е единственото достъпно нещо по всяко време за учениците в момента.
Неудобството за всеки учител и директор да заведе децата на театър или опера се оказват  както вечерните часове на спектаклите, така и действаща наредба след трагичния случай с жертви в река Лим.

16-iniciativa1
Според сега действащата наредба обаче:
„…учениците могат организирано да посещават различни културни и научни институции според правилника за дейността на училището. За целта обаче се изисква писмено съгласие на родителите, а директорът трябва да представи предварителна информация за събитието и подписите на родителите , след което се чака 7-дневен срок за опровержение от страна на РИО и всичко това по наредба 10, чл. 15“, гласи обобщено документът.
Тромавата процедура с цел сигурността на децата отказва инициаторите на каквито и да е групови посещения в културните институти.
„След трагедията, учениците спряха да ходят на театър, но не спряха екскурзиите, защото те носят печалба на определен бизнес. Ние го правим в рамките на заплатите си само от чувство за дълг“, обясни директорът на Кукления театър Вера Стойкова.
За да заведат децата на спектакъл и да спазят закона, учителите трябва да провеждат посещенията в извънработно време, което е в тежест за тях, обясни ръководителят на Детската опера във Варна Ганчо Ганчев.
„Готови сме да направим спектакли в 10, в 11, в колкото часа кажете, само да е удобно за вас, обясни директорът на театъра актрисата Веселина Михалкова.
След разказите на школски началници как сами си организират театрални представления в училищни трупи и така развиват усета на децата към изкуството, с което повишават дори успеха им в клас, накрая културните дейци се обединиха в следното становището:
„За да извършим промяна в най-кратък срок, ще пуснем декларация до всяко училище, в която родителите да дадат съгласие веднъж годишно, а не за всяко отделно събитие и така ще спазим наредбите и ще улесним процедурата за организирани посещения. Това ще направим още през януари. А след това вече можем да се обърнем към законодателната и изпълнителна власт. За целта може да се има пред вид часа на класния ръководител като време за подобни мероприятия“, изказа мнението на културтрегерите директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова.
На фона на дискусията през цялото време с жив перформанс позираха млади актьори в ученическа възраст от трупата на Стоян Радев и Веселина Михалкова. Те получиха своята публика и в лицето на група варненски ученици, дошли с преподавателка да разгледат събитията в рамките на Европейската нощ на театрите.