С Николо Коцев и „Кикимора“: Рок и опера кръстосват шпаги във ФКЦ

На 14 януари от 19 ч. във Фестивален център очаквайте музикален сблъсък между два жанра – рок и опера. Николо Коцев е явление от световен мащаб, български китарист, цигулар, композитор и аранжор. Повече от десетилетие е изпълнителен директор на вокално-инструменталната група на Робин Гиб от Bee Gees, менажирал и водил световните им турнета и мегаконцерти на всички континенти.
През 2011 година Николо композира и поставя рок-операта „ Nostradamus“, с която печели международно признание. В нея участват легенди като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлз и др. През 2016 г. в Русе е световната премиера на „Нострадамус“ за България със състава на Русенската опера (оркестър, хор и балет) под диригентството на Найден Тодоров. Представена е и в НДК София, Велико Търново и на сцената на Античния театър в Пловдив. Солисти в спектаклите са Александър Атанасов, Звезди Керемедчиев, Амалия Ненова, Бьорн Лодин, Томас Викстрьом, Мехмед Кая, Ненчо Балабанов. Режисьор – Орлин Дяков, сценограф – Иван Иванов-Йоаний, дизайнер на костюмите – Николай Бузов, музикален директор – Николо Коцев, хореограф – Филип Миланов.


Последният креативен проект на Николо Коцев се нарича „Една нощ в операта”. На 14 януари на варненска сцена ще имаме шанса да чуем цяло съзвездие от имена и прогресивната хард рок банда Кикимора с изпълнение на незабравими оперни арии, увертюри и рок химни, изпълнени с грандиозен състав рок и оперни певци, заедно с хора и оркестъра на Русенска опера. Програмата е съставена от произведения на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе, Вагнер и рок композитори в рядка за ценителите симбиоза с изразните средства на две „несъвместими“ музикални измерения и със специалното участие на Нора Караиванова.


„Парчетата” се базират на корените на класическия рок, а пеенето е само на български. Ето я философията, която изповядват участниците в концерта: здраво стъпили на земята, да бъдат гъвкави и да свирят за публиката, да останат верни на идеала за високо инструментално и вокално майсторство и уникално въздействие с всеки следващ концерт. Затова и текстовете са ориентирани към същностните проблеми на настоящето, актуални и съдържателни.
„Кикимора“ е група, основана от Николо. Те осъществяват с голям успех концерти със Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на Емил Табаков, участват на Фестивала „Моцартови празници” под диригентската палка на Жан Ангелов.