С какво са по-различни гумите за камиони?

Камионите са тежкотоварни превозни средства, които се използват за превозването на различни товари, поради което техните гуми значително се отличават от тези на автомобилите. Имат по-голяма товароносимост, по-големи са по размери и съответно изискванията са по-различни. Какви са техните особености и могат ли да се поставят на автомобили? С каква маркировка са и има ли значение теглото за камиона? Кои са особеностите при избора, според Medina Med?

Какво представляват гумите за камиони

Подобни колела осигуряват подходящ комфорт при каране и когато са правилно подбрани издържат на повишеното тегло на товара. Осигуряват нужното сцепление с пътя и достатъчно контактна площ за безопасността при шофиране и устойчивостта на превозното средство при движение. Съществуват различни видове: според мястото за монтажа, те са за предна и задна ос, за прицеп и полуприцеп, универсални. Важна характеристика е и налягането на въздуха във вътрешността: ако е в повече ще се намали контактната площ, а ако е по-малко – контактната площ ще се увеличи и ще се намали ресурса за експлоатация.

Подходящи ли са за леки автомобили

Гумите за камиони, в сравнение с тези за коли, са по-големи и с повече слоеве, така че да са по-устойчиви на повишени товари. Те са с по-големи размери и тегло, а също са и по-широки за повишена надеждност и дълготрайност. При производството се използват допълнителни подсилващи нишки, които при автомобилните варианти са полимерни, а при тежкотоварните – стоманени. Каналите на гумите при камионите са по-дълбоки и широки, улеснявайки управлението на превозното средство при влошени метеорологични условия и мокра пътна настилка.

Най-бързо на око се различават по големите си размери, но има и специална шарка на протектора, която се отличава за кормилната и задвижваща ос. В първия случай, гумите са сравнително малки и с много надлъжни канали и малък брой ламели. За задвижващите оси са предназначени моделите с груба и голяма шарка на протектора за подобряване на сцеплението с асфалта.

тежкотоварни гуми
тежкотоварни гуми

Каква е маркировката на товарните гуми

Намиращата се в страничната част маркировка ще ви информира за профила и колко лесно се управлява камиона по един или друг път. Нископрофилните решения предоставят лесно управление и бързо износване, а широкият профил е предназначен за големите товарни превозни средства със задвижване на всички колела. От маркировката също ще разберете типа на вътрешната конструкция, индексът за товароносимост, максимална скорост, широчина, височина и диаметър, производител или бранд и т.н.

Тегло на тежкотоварните гуми

Посоченият от производителя индекс за товароносимост показва максимално допустимото тегло, което е поносимо за оптимална работа и безопасност на пътя. Това е приблизителна стойност, която може да варира в границите на 20-30% над или под препоръчителния показател. Важно е да знаете, че постоянното претоварване и движение в границите на максимално допустимото тегло ще доведе до бързо износване на грайфера и разрушение на каучука. Колкото индексът за товароносимост и тегло на товара е по-голям, толкова по-плътен е каркасът и по-малък е комфортът при возене.

Как да направите правилния избор

При избора на гуми за камион е важно да се обърне внимание на следните особености:

  • типът на превозното средство – тежкотоварно, средно или лекотоварно;
  • каква ще е пътната настилка, по която ще се движи – почва, асфалт, извън пътя;
  • при какви околни температури – за горещините се поставят летни модели, а за минусовите температури зимни;
  • интензитет при експлоатацията – колко често ще се използва превозното средство;
  • условия на експлоатацията – за дълги разстояние, експедиции, селско стопанство.

За закупуването на евтини и маркови висококачествени решения, от Medina Med препоръчват да се насочвате към специализираните и доказали се с годините онлайн магазини. При тях са елиминирани продукти със съмнителен произход и цените са сравнително достъпни.

  • публикация