С вход свободен: 77 неизлъчвани в България филма участват във втория кинофест „Карантината“

Сред най-очакваните продукции са проекти на Ридли Скот, Майкъл Фасбендер, Браян Сингър и Аделмо Толиани

През юли плажът на рибарско селище „Карантината“ във Варна отново ще се превърне в лятна открита сцена за киноманите. От 5 до 9 юли школа „Дедал“ и приятели канят всички любители на документалното кино на Втория международен кинофестивал „Карантината“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Фондация „Америка за България“, „Солвей Соди“ АД и с партньорството на неправителствени организации, меценати и ценители на съвременното изкуство. Входът за прожекциите е свободен. Всички филми са преведени с български субтитри.
Тази година културното събитие ще предложи на публиката 77 късометражни продукции от 32 държави в жанровете игрални и документални филми, анимация, експериментално кино и видео арт. Сред селектираните филми са проекти на известни продуцентски компании, присъстват филми с известни актьори, голяма част от продукциите са отличени с награди на международни кино форуми. Филмите са с продължителност до 30 мин, не са излъчвани досега в България, дело са предимно на млади автори до 35 години и са селектирани сред повече от 3500 заглавия, които кандидатстваха за участие във фестивала.
И тази година организаторите остават верни на традицията да започнат „Карантината“  с тема, която поставя аналогичи проблеми с тези, които имат и рибарите от едноименното селище – опасността да загубят поминъка си на фона на неясното бъдеще какво ще се случва със селището и задругата им. Фестивалните вечери ще бъдат открити с бразилския документален филм Exisle – автентичен разказ за местното население на остров Татуока, което е принудително изселено от острова заради промишленото му застрояване и икономически интереси. От „Дедал“ напомнят, че и този фестивал е в подкрепа на опазването на рибарско селище „Карантината“ като част от културно-историческото наследство на Варна, на местния фолклор и урбанистика.
Едно от очакваните заглавия на фестивала е научно-фантастичната драма Zero (Испания, САЩ) на Дейвид Виктори – режисьорът, чийто филм The Guilt стана победител на първия You Tube Your Film Festival през 2012-а. Най-новият проект на режисьора е продуциран от Ридли Скот и Майкъл Фасбендер. В центъра на историята са баща и син, разделени от деня, в който се нарушава гравитацията на земята. Докато детето търси отговори около скорошната смърт на майка си, бащата отчаяно се опитва да го открие в един рушащ се свят.

16 - Karantinata 1
Едно от най-популярните в момента в света деца актьори, Ейбрахам Атах от Гана – носител на наградата за най-добър млад актьор на името на Марчело Мастрояни от фестивала във Венеция 2015, ще видим в продукцията Out of the village (USA). Филмът изследва през погледа на двама сираци социалното и културното влияние на епидемията Ебола. Изпълнителен продуцент е Брайън Сингър (режисьор на филма с 2 награди Оскар Обичайните заподозрени (1995), както и на 4 продукции от поредицата X-Men).
Популярни лица от световното кино ще видим в още няколко продукции. Vostok (Испания) е с участието на испанската актриса Макарена Гомес, която е позната сред българските зрители като Лола от сериала Новите съседи. Известният френски актьор Андре Вилмс ще гледаме в Millions of tears (Франция) – проект, участвал на фестивала в Локарно.
„Карантината“ 2016 ще предложи на публиката голямо разнообразие от жанрове. За феновете на джаза е фокументалната история The Length (Финландия), разказваща за последните дни от живота на една от златните легенди на джаза Тед Кърсън.

16 - Karantinata 2
Необичайната, но истинска история за бизнесмен, който решава да зареже успешната си транспортна компания, за да създаде един от най-впечатляващите музеи на сюрреализма в Белгия  ще гледаме в Collecting is a Disease (Холандия).
Единственият  български филм в селекцията е Как да надебелеем здравословно на режисьора Кеворк Асланян. Името му е познато като монтажист на филмите Дзифт, Стъпки в пясъка и Подслон.  Главната роля във филма се изпълнява от Ованес Торосян.  Авторите лично ще представят филма на фестивала.
Гост на „Карантината“ 2016 ще бъде и италианският режисьор, актьор и сценарист Аделмо Толиани – един от създателите на Achille Togliani Academy и партньор на Хийт Леджър  във филма на Ласе Халстрьом Казанова (2005). Популярният италианец ще анонсира пред българската публика най-новия си проект The Flying Man. Потвърдено е и участието на испанския режисьор Диего Кайседо, автор на документалния филм The People of Júzcar за единственият в света смърфски град.
На фестивала ще видим още няколко филма от Испания сред които е и номинираният за наградата Гоя за най-добър испански филм Me, The President. Той е за живота на Ана, който се обръща на 180 градуса след като тя е избрана за президент на Испания,на базата на психологическо проучване, според което най-подходящият човек за лидер на държавата е този, който има най-много приятели във фейсбук.
Откриването на фестивала е на 5 юли от 21 часа в рибарско селище „Карантината“.
Вечерните прожекции са от 21 до 23 ч. Закриването и награждаването на отличените филми е на 9 юли от 21  часа.
Организаторите осигуряват  безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията на бул. „Съборни“ 24 всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 23 до 00.00 часа.

Фото www.thequarantine.org, архив