С видима тенденция за финансова стабилност: Бюджетът на общината порасна с 10 милиона в края на годината

Веселин Златков

Община Варна показва финансова стабилност и бюджетът й  нараства с над 10 млн. в края на годината, като окончателното решение за актуализация се очаква на сесия на местния парламент тази  седмица. Комисията „Финанси и бюджет“ одобри промяната, при която общинската хазна от 243 700 000 става 253 870 000 лв.
Основната причина за ръста в бюджета са средствата, отпуснати от държавата. Заедно с това обаче общината отчита повишаване на данъчните приходи с над 5 млн. лева повече от първоначалната прогноза. Така се оказва, че предприетите мерки за привличане на юристи в дирекцията за местните данъци дават резултати. Повишение на приходите се отчитат от данък сгради и най-вече от данъка върху моторните превозни средства. Към първоначалната прогноза за 4 млн. постъпления от туристическия данък, там са събрани с 300 хил. повече.
При разходите е запазен балансът и събраните допълнителни средства са реализирани, без това да нарушава приоритетите на общината. Общинската капиталова програма от 31 млн. лв. ще бъде почти изцяло изпълнена до края на годината, заяви шефката на общинските финанси Стефка Господинова.
Актуализацията на бюджет 2016 мина почти без дебат в комисията по финанси. Единствен по-обстоен анализ направи лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Той първо побърза д а поздрави администрацията на кмета Иван Портних за добрата работа. „Браво за събираемостта!“, заяви лидерът на опозицията в общинския съвет. Гуцанов обаче подчерта, че това не е актуализация на бюджета, а по-скоро „узаконяване“ на вече направени разходи.
Той обърна внимание и на един  малко по-дълбок проблем около приходите на общината. Лидерът на БСП – Варна, заяви, че от предишни периоди има около 40 млн. лв. от неплатени данъци. Той поиска да разбере дали допълнителните 5 млн. лв. през 2016-а са част от тях или са преизпълнение единствено на плана за годината. Според Гуцанов също така само 300 хил. лв. над заложените приходи от туристическия данък е спорен успех, като се има предвид  силния летен сезон във Варна.
Председателят на бюджетната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ) коментира в отговор, че наистина е добре да се анализира откъде идва преизпълнените на данъчните приходи. Председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) не се съгласи с израза „узаконяване“ и поиска от Гуцанов, ако има някакви данни за незаконно разходени общински средства, да ги огласи. Той обаче се съгласи, че актуализацията на бюджет 2016 става късно, но обясни това с факта, че целевите средства за охранителните канали в „Аспарухово“ са постъпили в общината едва след средата на ноември.