С балони, букви и народни танци: Варненци направиха впечатляващо шествие за 24 май

 

Хиляди участници и зрители се стекоха на площад „Св. св. Кирил и Методий“ пред катедралата във Варна, за да станат част от най-обичания и безспорен български празник – 24 май. Ученици, възпитаници на детските градини, студенти, преподаватели и културни дейци се включиха в празничното шествие.

 
Преди началото му възпитаниците на хореографските паралелки в училище „Елин Пелин“ и Хуманитарната гимназия изпълниха красива и майсторска фолклорна танцова програма. В последните месеци гимназията, с помощта на самите си ученици, учители, родители и на варненската общественост, успя да защити професионалния профил „танцьор“, който беше заплашен от закриване.
Програмата продължи с пускането в небето на балони, към които бяха привързани българските букви, както и логото на Варна – Европейска младежка столица 2017, след което блокът на училище „Св. св. Кирил и Методий“ поведе празничното шествие. Преди в него да се включат останалите варненски училища, беше даден път на най-малки участници в празника – възпитаниците на детските градини.
„Няма българин, който да не се развълнува, когато чуе песента „Върви, народе, възродени“! И това вълнение и обич към българския език е възпитавано през вековете от нашите просветители. Нека знаем и пазим нашето „АзБуки“ – кирилицата, която се ползва от милиони хора по света! Защото това е уважение към родовата памет и към нас самите!Пожелавам на всички да бъдем все така единни в каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България“, написа кметът Иван Портних в своето официално обръщение към варненци за празника. Областният управител Стоян Пасев пък специално благодари на служителите на МВР за организацията и избягването на каквито и да е инциденти на 24 май.

Фото Веселин Златков