Със закачки и подигравки към ГЕРБ: Съветът върна собствеността на Пловдивския панаир

Веселин Златков

Болезнени и саркастични закачки по отношение на мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет на Варна прозвучаха по време на поредната спешна сесия, на която местния парламент върна придобитите само преди девет месеца 29 % от собствеността на Пловдивския панаир. Това стана след като националното политическо ръководство на партията взе решение за развалянето на сделката. Изказванията, в които доминираше тезата, че съветниците изпълняват „партийната повеля“ на Бойко Борисов, дойдоха от дясната опозиция в съвета. Чавдар Трифонов определи решението, взето по този начин, като унижение за местното самоуправление. Ивайло Митковски пък направи аналогия с прословутия Член Първи в тоталитарната конституция на Народна република България, която определяше ръководната роля на „партията“. „Надявам се, че няма да се наложи пак да веем байраци по площадите заедно с Янко Станев“, коментира той.
Подигравките продължи Григор Григоров, който предложи официално собствеността на общината в Пловдивския панаир да се замени с дялове във ВиК – Варна, като общината така поеме управлението на водното дружество, за да спре зачестилите тежки аварии и върне старата цена на водата. „Доказвате, че нямате право на решение, а гласувате, както ви е наредено“, обърна се той към колегите си от ГЕРБ. Костадин Костадинов пък попита с ирония, ако след 3 месеца Бойко Борисов и Георги Гергов се сдобрят, дали отново ще има прехвърляне на дялове от Пловдивския панаир към община Варна.
От името на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева отговори, че решението е мотивирано от виждането, че държавата по-добре ще управлява собствеността на Пловдивския панаир. Тя подчерта също, че никога не се е говорило дяловете в него да бъдат заменени със собствеността на бизнесмена Георги Гергов в Дупката в центъра на Варна. Решението за връщането на собствеността на Варна в Пловдивския панаир беше прието с категорично мнозинство.