Съдят три чиновнички на общината за измами

Окръжната прокуратура във Варна предава на съд три служителки от отдел „Обслужване на данъкоплатци“ в дирекция „Местни данъци“ на община Варна за извършени от тях престъпления по служба, с което са нанесени значителни вредни последици за бюджета на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
На подсъдимата скамейка ще застанат младши инспекторката в сектор „Обслужване на данъкоплатци“ И.П., старши специалистката в отдел „Касови и безкасови приходи“, П.Хр. и старши специалистката в същия отдел Д.Т. В различни периоди от време трите общински служителки в община Варна коригирали мощностите на автомобили, с което намалявали дължимия размер на местния данък на превозното средство.
В периода от 1 януари 2009 до 31 май 2010 г. в дирекция „Местни данъци“ във Варна се използвала компютърна програма, която автоматично изчислявала размера на дължимия данък според мощността и годината на производство на автомобила. Данните били въвеждани от трите служителки в отдела, определени със заповед на кмета на община Варна.
В периода от 5 януари 2009 до 28 май 2010 г. 49-годишната подсъдима И.П. не изпълнила и нарушила служебните си задължения по заповедта на кмета и въвела и коригирала данните за 65 моторни превозни средства, с което на община Варна са били нанесени значителни вредни последици в размер на 23 924 лева – деяние по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано престъпление. Тя е с мярка за неотклонение парична гаранция 1000 лева.
Окръжната прокуратура във Варна обвинява в обвинителния си акт 67-годишната подсъдима П.Хр. в същото деяние, извършено при условията на продължавано престъпление в периода от 3 февруари до 18 юни 2009 г. Тя въвела и коригирала данните на 17 частни и два фирмени автомобила, като причинените значителни вредни последици от престъплението й са в размер на 8806 лева. П.Хр. е с парична гаранция от 500 лева.
Третата подсъдима – 26-годишната Д.Т., е успяла да коригира данните на 15 автомобила в ущърб на местните данъци на община Варна, с което причинила значителни вредни последици в размер на 4364 лева. Наложена е и била мярка за неотклонение парична гаранция от 500 лева.
Общият размер на щетите за община Варна от престъпленията по служба на трите длъжностни лица в дирекция „Местни данъци“, извършени при пряк умисъл, е 37 096 лева. По време на досъдебното производство трите подсъдими общински служителки не са признали вината си и са отрекли да са извършвали корекциите на данните на автомобилите.