Съдбата на свлачището Трифон Зарезан вече е в ръцете на кмета

 

Кметът на Варна Иван Портних беше натоварен от Общинския съвет на морския град да направи всичко по силите си, за да реши дългогодишния проблем със свлачището в местността Трифон Зарезан. От дебата на сесия на местния парламент стана ясно, че за решаването на проблема, довел до пропадането на панорамния път Варна – Златни пясъци през 1996-а, вече има изготвен проект, който е одобрен на държавно ниво. С изключение на един общински съветник, гласувал „въздържал се“, всички варненски избраници подкрепиха решението.


То задължава кметът Иван Портних да търси финансиране за възстановяването на пътя. От изказванията на съветниците стана ясно, че основната надежда отново е в правителството, което в последните години отпуска щедро средства за инфраструктурата на Варна.
За съжаление, от коментарите не стана ясно нито кога, нито на каква цена ще бъде извършено укрепването на свлачището на Трифон Зарезан. Последния път, когато имаше реален шанс за това, беше през 2014-а, при управлението на правителството на Пламен Орешарски. Тогава бяха отпуснати 16 млн. лв. за проектиране на укрепването и на възстановяването на панорамния път.
Към момента има изготвен идеен проект, визуализациите на който бяха публикувани. Той предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 м, в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Тази естакада ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно и велоалея. Проектът включва също пешеходна алея и панорамна площадка в централната част на пътя, съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна.