Съвет към собствениците на имоти: Клиент разкри как да се възползвате от брокерите, а не те от вас

 

Търговията с имоти е голям бизнес. След дълго „ходене по мъките“ като клиент, който търси да купи имот, читател на „Народно дело Седмицата“ от Варна реши да даде няколко интересни съвета на тези, които искат да продадат собствеността си.

Авторът на този мини наръчник на продавача предпочете да остане анонимен. Оставяме на читателите ни да решат дали да се съобразят със съветите му, както и да дадат собственото си мнение като коментар на споделеното от нашия читател. А то е следното:

Ако продавате имот, искате или не, брокерите ще се свържат с вас. Вместо да ги игнорирате, по-добре да се възползвате от тях. Как?

Основна грешка е продавача да каже на брокера, че иска определена цена и че няма да плаща комисионна на брокера. В този момент брокерът взема вашия имот и слага отгоре колкото реши, защото вие сте се съгласили той да го продава. След това започва да го рекламира по всички възможни сайтове. Така, ако сте решили да искате 50 000 (няма значение лева или евро, приемете цената за примерна), вече вашият имот през брокер струва 60 000. Ако се появи купувач, той ще започне да Ви увещава да намалите цената. Вече губите. Купувачите са преди всичко при брокерите.

Какво да направим?

1. Завишете цената на имота си с 20%. Реалните сделки стават на цени средно с 20% по-ниски от обявените. Ако брокера може да го продаде за 60 000, значи и вие можете.

2. Искайте цена, в която е включена и комисионната на брокера. Ако има продажба, му платете комисионата. Ако вие успеете сам да продадете имота си, прибирате и комисионната на брокера.

3. Не разрешавайте на брокера да продава имота ви на друга цена от тази, която сте определили. Също така изисквайте да няма двойна комисиона по договора. Договорът е между купувач и продавач и може да съществува само един посредник (брокер) по този договор. Така ще избегнете купувача да настоява за намаляване на цената. Важното е вие и брокерът да продавате на една и съща цена и да няма двойна комисиона. Последното е най-порочната практика. Практикуват я всички.

4. Не разрешавайте да снимат имота ви. Направете ясна скица, която да пуснете в интернет. Който прояви интерес ще дойде да го види на място. Останалите не ви интересуват, те просто питат за цената.

Ако се появи кандидат и иска отстъпка, може да намалявате до 50 000 (както казахме, няма значение дали цената е в евро или лева, просто пример).