Съветът заседава два пъти извънредно заради остарели саги

Веселин Златков

Две извънредни заседания проведе през миналата седмица Общински съвет – Варна, за да отговори на въпроси, които не търпят повече отлагане. Първата беше по проточилата се 5 години сага с искането за провеждане на референдум за бъдещето на Морската градина и крайбрежната зона, а втората – за търсене на ново решение на проблемите около спортната база на „Спартак“, заради която почитателите на клуба организираха преди месеци най-масовия и запомнящ се протест през последните години. И двете сесии минаха при относително спокойствие, особено на фона на някои батални (и то не в преносния смисъл на думата) сцени, на които градът е ставал свидетел в зала „Пленарна“, когато са се обсъждали подобни теми в миналото.

Референдумът за Морската събра повече противници от застъпници

Още в първия работен ден на седмицата Общинският съвет окончателно и официално отхвърли искането за провеждане на референдум за бъдещето на Морската градина, поставено от инициативен комитет преди пет години. Това стана с почти пълно мнозинство на извънредна сесия в препълнената с граждани зала „Пленарна“.
На практика нито един от общинските съветници не взе отношение по темата трябва ли да се провежда референдум. Волята на избраниците на варненци беше ясна още от предната седмица, когато всички комисии на съвета се произнесоха, че допитването би било незаконосъобразно, защото събраните подписи не достигат с над 300. Освен това предложените въпроси са в разрез с правомощията на общинския съвет, тъй като до голяма степен се отнасят за територия, собствеността върху която е държавна, а не общинска.
Сесията обаче стана повод в общината да дойдат както граждани, които искат Морската градина да бъде изцяло и само парк чак до Евксиноград, заедно и с крайбрежната алея, така и техни противници, които настояват, че поне част от територията може да се развива с инвестиции в туристическа инфраструктура.
Големият интерес към темата предизвика провокации, реплики и нападки от страна на двете фракции от граждани по време на заседанието, на което този път присъства лично и кметът на Варна Иван Портних.
Най-трудна в тази ситуация беше задачата на председателя на съвета Тодор Балабанов. Той предупреди всеки един от гражданите, които взеха думата, е дали провеждането на референдум ще е законно, а не какво мисля по същество за бъдещето на Морската градина.
Никой обаче не се съобрази с това пояснение и в крайна сметка дебатът се превърна в спор трябва ли да има коли и заведения в определени части на Приморски парк, както е официалното название на градината.
Балабанов беше принуден да прекъсва и отнема думата както на инициаторите на референдума, така и на ръководители на организации на ресторантьори, хотелиери и други субекти в туризма. Може да се каже, че хората с интерес да запазят бизнеса си в обектите в парка и край морето имаха мнозинство сред публиката в зала „Пленарна“. В крайна сметка се стигна до гласуване, при което имаше само един глас против отхвърлянето на провеждането на референдум.
Привържениците на допитването обаче казаха, че няма да се откажат. „Следва да отидем при Бойко Борисов и при главния прокурор“, заяви Юлиян Чолаков, един от основните организатори на подписката за референдума.

Решението за „Спартак“ – край или пореден епизод от сериала?

На извънредно заседание Общински съвет – Варна, прие досегашното дружество, управляващо спортния комплекс „Спартак“, да бъде разделено на две. Едното ще придобие цялата спортна база на комплекса – стадион, игрища, тенис кортове и прилежащия паркинг. Негов собственик става Община Варна.
Другото дружество с акционери „Инжстрой холдинг“ и „Стили Роуд“ ще придобие останалите недвижими имоти от капитала на спортния комплекс. Съветът също така предоставят стадион „Локомотив“ за безвъзмездно ползване на футболен клуб „Спартак 1918“ за 10 години. Решенията бяха определени като „начало на края на 12-годишната сага със „Спартак“, но също така станаха повод за остър сблъсък както на политическа основа, така и на ниво футболни пристрастия.
Съветниците от дясната опозиция в местния парламент отправиха упреци към кмета и мнозинството на ГЕРБ и съюзниците им, че се случва най-сетне нещо, което с години е определяно като „невъзможно“. За целта обаче се е наложило феновете на „Спартак“ да се срещнат лично с Бойко Борисов. „Премиерът извика кмета Иван Портних и спортния министър Красен Кралев и ги нашамари като малки деца“, коментира Костадин Костадинов („Възраждане“). Независимият съветник Григор Григоров пък заяви, че на местно ниво очевидно е нямало воля да се реши проблемът. При тези думи последваха реакции от съветниците на ГЕРБ, а кметът Иван Портних, който беше дошъл на сесията, напусна зала „Пленарна“.
Искри прехвърчаха и на ниво футболни пристрастия. Костадин Костадинов си призна пред малцината фенове на „Спартак“ в залата, че фен на „Черно море“, пожела им успех и възраждане на клуба на предишното му ниво, но добави „за да можем да ви бием пак на вашия стадион“.
След него Янко Станев (СДС), известен като голям спартаклия, заяви, че не вижда защо хора, които нямат нищо общо с този клуб, се изказват по проблемите му. Той нарече подобни действия интриги на „византийски отрочета“.
Бившият футболист и общественик Иван Петров също получи право да говори пред съвета. Неговото изказване беше принципно против преобразуването на досегашното дружество, защото част от имотите отиват в „Инжстрой холдинг“, а според него те трябва да са на футболния клуб. Изказването му обаче предизвика напрежение и реакции сред запалянковците. В крайна сметка, Петров заяви, че ще изпрати сигнал до главния прокурор за ставащото в „Спартак“ и решенията на общината. След края на заседанието и приемането на решението за базата, взето с необходимото мнозинство, последва размяна на нелюбезни реплики между Янко Станев и Иван Петров пред залата.