Съветници се изправиха срещу скандално предложение на кмета

 

Веселин Златков

Има ли истинско местно самоуправление във Варна? Въпрос като този може да звучи абсурдно, но ситуацията във властта в града ни го прави напълно актуален. Взаимоотношенията между централна държавна власт, общински съвет и кмет, които трябва да са напълно ясни от законите и наредбите, в момента са попаднали в сянката на партийните поръчения, които ГЕРБ налага. Това превръща Общински съвет – Варна, в обикновен придатък към администрацията на кмета Иван Портних, който „спуска“ решенията, а стабилното и многочислено мнозинство приема, най-често без изобщо да подлага на съмнение нито тяхната законосъобразност, нито целите, които те преследват.

Понякога обаче чаша прелива. Точно това се случи в края на миналата седмица, когато в комисията „Собственост и стопанство“ едно от тези проекторешения със съмнителен ефект за развитието на града беше спряно от опозиция, обединила се не по политически признак, а на основа здравия разум и правилното разпределение на правомощията в местната власт. Освен съмненията, че в града се готви поредното облагодетелстване на икономически субекти на гърба на общината, тази реакция беше предизвикана и от естествената съпротива на съветниците, които не приемат да са „безгласна буква“ в управлението на Варна – нещо напълно нормално, след като зад всеки от тях стои изборът на гражданите.

Миналия петък комисията „Собственост и стопанство“ към местния парламент се изправи доста неочаквано пред предложение за създаването на ново ЕАД изцяло с общинско имущество, което ще носи името „Индустриално-технологичен парк Варна“. То не бе одобрено и причината беше, че представителите на всички политически формации без ГЕРБ се противопоставиха на внезапното предложение от кмета Иван Портних, внесено в съвета буквално два дни по-рано.

Основа за създаването на дружеството е тристранен меморандум между общината, „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД, подписан през март. Основната част от капитала на новото общинско ЕАД е имот от 41,7 дка в Южна промишлена зона, район „Аспарухово“, който е оценен на над 2,2 млн. лв. Общината внася и 100 000 лева парична вноска.

В проекта за решение е записано, че общинското дружество „Индустриално-технологичен парк Варна“ ще изгражда индустриална зона, като за целта може да отдава или продава дълготрайни материални активи. Заедно с това се дава мандат ръководството на новото ЕАД да покани „Национална компания индустриални зони“ ЕАД за акционер и да свика общо събрание за увеличаване на капитала.

„Предложението е абсурдно!“, това беше коментарът на лидера на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Той коментира, че предложението трябва да бъде предадено на прокуратурата още преди да започне обсъждането му заради оценката от 53 лв./кв.м, дадена на имота. „Има ли балъци на тази маса?!“, попита риторично лидерът на варненските социалисти.

Божидар Чапаров от групата „Граждани, експерти и СДС“ също определи предложението като несериозно, същата позиция взе и Светлан Златев от реформаторите и Христо Атанасов от земеделците. Оказа се също, че общинските съветници нямат никаква представа за подписания меморандум, може би с изключение на председателя на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ), който се опита да защити проекта, но на практика не успя.

Пред Радио Варна Борислав Гуцанов коментира, че зад предложението стоят неясни интереси, които явно търсят възможност за включване в зоната на зърнения терминал и индустриалната зона. „Публичният интерес не може да се защитава по този начин – предложение на администрацията преди два дни, което съветниците са информирани вчера, а днес трябва да вземат решение за нещо толкова важно“, добави социалистът.

Предложението на кмета Иван Портних за създаването на новото дружество обаче засега остава на дневен ред. Както и в много предишни ситуации, то ще се обсъди отново и представителите на ГЕРБ ще се опитат да го приемат още на следващата сесия, която предстои тази седмица. Стопанската комисия е свикана на ново заседание във вторник, явно за да компенсира „гафа“, че нещо предложено от кмета Портних не е прието. Много е вероятно този път дружеството да бъде създадено, ако управляващите успеят да намерят подходящ начин на въздействие върху опонентите си.