Съветници имат съмнения за новото рибарско пристанище

 

Сесията на Общински съвет – Варна, миналата седмица стана повод местният парламент, медиите, а оттам и обществеността, най-сетне да научи подробности за ново рибарско пристанище в местност Карантината. До това се стигна след оживен дебат по проекта, който е на стойност над 16 млн. лв., като половината ще бъдат осигурени от общината.
Гл. архитект на Варна арх. Виктор Бузев разясни пред съветниците част от детайлите на идеята за нов рибарски порт, която до момента не беше представяна публично и не е била обект на обществено обсъждане. Съоръжението, което трябва да започне да се строи през следващата есен и да е завършено през 2020 г., ще има вълнолом, места за 116 лодки, а също сграда за посрещане на улова. В нея ще има ледогенератори и кантари, офиси на агенциите по рибарство и аквакултури и по контрол на храните, работилница и други полезни пространства за рибарите.
За гражданите е важно, че там ще има място за търговия с риба, а вълноломът ще бъде достъпен за разходки. Освен това ще бъде издигната и кула, от която ще се разкрива гледка към морето. На новото пристанище ще има общо три места за спускане на лодки, включително и авторемаркета. При изграждането на пристанището няма да се извършват драгажни дейности, увериха проектантите. Доставката на гориво ще бъде с цистерна, като предварително е обсъждан и вариант за бензиностанция, но е бил отхвърлен като рисков.
Основните критики към проекта от опозицията в Общински съвет – Варна, бяха около прозрачността и целесъобразността на проекта. Оказа се неясно кои елементи финансира общината със своите 8 млн. лв. Отделно от това засега не се знае по какъв път ще бъдат осигурени. Тези въпроси бяха поставени под различна форма последователно от Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски“) , Милена Георгиева (БСП) и независимия Григор Григоров, но така и не получиха конкретен отговор.
За сметка на това, зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов обясни, че проектът, по който се очаква европейско финансиране, се изгражда комплексно и не може да се раздели финансирането „на парче“.
Общинските съветници Григор Григоров и Костадин Костадинов („Възраждане“) обвиниха мнозинството около ГЕРБ, че създава не рибарско, а яхтено пристанище, което ще бъде по-скоро атрактивна, отколкото обслужваща лодкарите структура. Григоров директно заяви, че инвестицията се прави за да вдигне цената на някои околни имоти, а самите рибари лека-полека ще бъдат изместени, защото няма да им е по джоба да плащат за пристанището.
В отговор зам.-кметът Христо Иванов заяви, че рибарите няма да плащат такси, а само консумативите, които ползват.