Съветниците одобриха новия дълг на общината

 

След като минаха през обществени обсъждания, предложенията на кмета Иван Портних общината да поеме нов мащабен дълг за реализация на проекти получиха одобрение в бюджетната комисия на Общински съвет – Варна.
Съветниците от опозицията и от управляващото мнозинство обаче влязоха в спор колко всъщност е размерът на новото финансово задължение. Според управляващите от ГЕРБ, то е в порядъка на 53 – 55 милиона лева. Лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов обаче заяви, че ако се добавят средствата, които ще бъдат усвоени от фонда ФЛАГ, сумата нараства до 73 млн. лв. Със старите кредити и заеми, които община Варна продължава да изплаща, всички задължения, които местната власт трябва да погасява, са 105 – 108 млн. лв. според управляващите и близо 130 милиона по изчисленията на опозицията.
Новите заеми, които окончателно ще бъдат гласуване на сесия на Общинския съвет, ще бъдат вложени във втори етап на проектите „Интегриран градски транспорт“ и „Естетизация и модернизация на градската среда“ (обновяването на центъра), за отчуждаване на имоти по трасето на продължението на бул. „Левски“, за инфраструктурата на Златни пясъци, за „Синя зона“ и за монтирането на зарядни станции за електроавтомобили.
Янко Станев (СДС) подчерта, че постигнатите условия от финансовия екип на общината са добри и допълни, че дебатът в бюджетната комисия не е за необходимостта от такива заеми. Шефът на общинските финанси Стефка Господинова увери съветниците, че общината не надвишава законовата граница за поемане на дълг, която се основава на собствените ѝ приходи. В отговор Гуцанов коментира, че е ако местният бюджет не беше актуализиран със сериозна сума, преведена от държавата, новият дълг щеше да е равен на половината от размера му.
Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски“) коментира, че в перспектива се очертава сложна задача при изработването на бюджетите на общината в периода 2021 – 2022 година, когато Варна ще трябва да изплаща над 18 млн. лв. задължения. „Може и да не сме ние тези, които ще решаваме тогава, но нашите решения ще окажат влияние“, коментира той.
„Държавата отпусна 85 милиона за продължението на бул. „Левски“, което е 3,1 км. Общината пък поема дълг от 36 милиона за същия обект. Това вероятно е най-скъпият път в Европа“, коментира Борислав Гуцанов, който единствен гласува „против“ новия дълг. Той допълни, че всеки един от проектите е добър, но са забулени в пълна мъгла. В отговор Марица Гърдева (ГЕРБ) заяви, че общинските средства ще отидат за обезщетения на граждани с имоти по трасето на булеварда, а не за някаква „мъглява“ промяна на стойността на булеварда.