Съветник обвини фирма, че е „спестила” 1 млн. лв. от контейнери

 

Варненци искат да търсят отговорност от фирмата по сметопочистване „ЗМБГ” заради пожар в пластмасов контейнер, който се е разпространил и унищожил и увредил автомобилите им. Това съобщи на заседание на местния парламент общинският съветник Григор Григоров.

По думите на Григоров, фирмата има много нарушения, откакто е започнала да се занимава със събирането и извозването на сметта във Варна. Едното от тях е използването на стари боклукчийски камиони, въпреки изискванията по договор. Друг проблем е, че около 30 % (по преценката на съветника от десницата) изобщо не са поставени. Според Григоров, на някои места са поставени пластмасови контейнери вместо метални. Съдейки по разликата в цената, съветникът направи извод, че така „ЗМБГ” са „спестили” около 1 млн. лв. от изискваната по договор инвестиция в сметосъбирането.

Кметът Иван Портних каза в отговор, че общинският съветник доста на едро обвинява дружеството в неизпълнение на задълженията си. Той допълни, че най-сетне общината ще има кантар, на който боклукчийски камиони ще се претеглят, преди да поемат към сметището във Въглен и завода за преработка на отпадъци, и нарече това „революция” в отчитането на средствата, която Варна дава са чистотата.