Събират средства за сборник „Поборниците и опълченците на Варна“

Инициативата е на сдружение „Търсете жената“ и музей „Стара Варна“

Дарителска кампания за събиране на необходимата сума за издаване на исторически сборник обявиха в последните дни на 2015-а от ръководството на сдружение „Търсете жената“ – вицеадмирал от запаса Петър Петров, проф. Анелия Клисарова и хаджи Ламбрин Сотиров, собственик на музей „Стара Варна“. Изданието ще събере на едно място биографичните данни за поборниците и опълченците от Варна.
„Нашето сдружение беше създадено с цел да помага на различни варненски каузи, свързани с развитието на града. Смятаме, че тази дарителска акция е дело полезно, което може да обедини всички нас варненци“, каза вицеадмирал Петров, председател на „Търсете жената“ .
„Тази книга е послание към сърцето на всеки истински българин. Тя е забравен откъс от историята, свързана с живота на 82-ма варненци – поборници и опълченци. В по-дългосрочен план тя ще даде възможност да бъдат възстановени или поставени паметни плочи на местата във Варна, където тези хора са живели“, коментира от своя страна хаджи Ламбрин Сотиров.
„Необходимата сума не e толкова голяма, но делото, за което е нужна, е наистина голямо. Напоследък все по-често ни липсва самочувствие, липсва ни национална гордост и мисля, че тази кампания може да докосне чувствата и духа на всеки един варненец“, добави проф. Анелия Клисарова.
3000 лв. е сумата, която трябва, за да излезе от печат книгата, чийто ръкопис вече е готов. Тиражът ще е около 500 бройки. Страниците ще са между 160-200. Книгата ще бъде дарена на всички училища и читалища в града. Всеки, които иска да я купи, ще може да го направи срещу 10 лв. Целта е средствата да се съберат през януари и февруари, а изданието да има своята премиера в навечерието на националния празник 3 март.
В първите дни на новата година сдружение „Търсете жената“ ще направи организация за поставяне на кутии за дарения на различни обществени места. Дарения могат да се правят и на банковата сметка на „Търсете жената“: Банка ДСК IBAN: BG28STSA93000022954927 BIC: STSABGSF със задължителното уточнение, че сумата е за издаване на сборник „Поборниците и опълченците на Варна“.
„За нас всяко дарение, било то лев или два, ще е доказателство, че всички заедно искаме и работим да бъде съхранена историята, която ни дава основание за самочувствие като варненци“, каза проф. Анелия Клисарова.