Събират подписи за референдум срещу еврото

 

Инициативен комитет започва събирането на подписи във Варна с искане за референдум срещу приемането на еврото. Кампания не е само срещу идеята за преминаване към еврото, а и за реалното участие на народа в управлението на държавата в съответствие с предвиденото в Конституцията, обясняват организаторите. Те са формулирали следните въпроси, по които искат да чуят мнението на гражданите:

  1. Желаете ли да бъде запазен българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, докато средната работна заплата в страната не достигне средното равнище в Европейския съюз?
  2. Желаете ли българският народ да може да инициира национални референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание без ограничение?
  3. Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 50 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца?
  4. Желаете ли предложението за национален референдум да бъде приемано с обикновено мнозинство на гласувалите, независимо от това колко избиратели са участвали в референдума, така както резултатът от политическите избори се приема независимо от броя на гласувалите в тях?

Преди своята протестна акция за валутата, същите активни варненци заявиха своето недоволство срещу приемането на търговското споразумение СЕТА. Те организираха  своя демонстрация непосредствено преди честването на смъртта на Васил Левски, след което се включиха в общоградското поклонение. Гражданите са на мнение, че ратифицирането на първо четене на споразумението се е случило след въвеждане в известно заблуждение на депутатите, че България е поставила резерви за социални услуги, ГМО, екологични стандарти и прочее, подробно описани в стенограмата на Народното събрание , с която всеки може да се запознае.

„Преглед на публикацията на договора на страницата на Европарламента обаче показва, че България, за разлика от други държави е предявила изключително частични, слаби  и само за много конкретни дейности резерви, като например “В определени георграфски области установяването на някои видове частно финансирани заведения за социални грижи може да бъде предмет на ограничения в зависимост от потребностите“, заявиха недоволните варненци.