Събират млади фестивални мениджъри за пръв път

 

Във Варна между 4 и 6 август ще се проведе първото в България „Ателие за млади фестивални мениджъри“. Събитието, което се организира от Българската фестивална асоциация с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна, ще се състои в рамките на набиращия все по-голяма популярност RADAR Festival Beyond Music.
25 участници от Варна и страната са вече избрани да се включат в тридневното обучение, имащо за цел да обогати знанията и уменията им във фестивалния мениджмънт и в крайна сметка да предложат на българската публика все по-интересни и професионално организирани събития от културния календар.
Сред участниците, подали заявка за участие, има не само директори на фестивали с широк мащаб, като One Dance Week, ACT Фестивал за свободен театър, ДНК – пространствo за съвременен танц и пърформанс, SOFIA UNDERGROUND, но също и сътрудници и дори стажанти на по-нишови събития. Този формат обуславя обмяната на опит да се осъществява не само в посока лектори-участници, но и между самите млади професионалисти. За изненада на организаторите, макар събитието да няма такса участие, представители на нито един от другите знакови варненски фестивали не са проявили интерес към обучението.
Сред имената на лекторите можем да открием това на Саша Безуханова, която е международно признат мениджър със значим принос в развитието на ИТ индустрията в България. Друг интересен лектор ще бъде Стив Тейлър – природозащитник, специализиращ в развитието, спомагането и изпълнението на проекти по устойчивост. Още един експерт със сериозен опит зад гърба си, който ще обучава младите фестивални мениджъри, е доц. д-р Лидия Върбанова. Тя е международен консултант, преподавател и изследовател в областта на стратегиите, предприемачеството и управлението на изкуствата, културата и творческите индустрии. Останалите участници и техните теми са Иван Димитров с лекция на тема „Дигитален маркетинг“ и Ваня Овчарова, която ще запознае участниците с възможностите, които международните публики дават за развитието на локални фестивали.