„Сцена на вековете“ 2016: Варненската опера представи „Граф Монте Кристо“ във Велико Търново

След успешната световна премиера във Варна мюзикълът „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска беше представен от варненци във Велико Търново, където на 15 юли на историческия хълм Царевец се откри поредното издание на летния фестивал „Сцена на вековете“ 2016.
Диригент на спектакъла беше Страцимир Павлов, режисьор Петко Бонев, сценография Ася Стоименова, хореография Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, 3D мапинг Полина Герасимова. Асистент-режисьор Сребрина Соколова, диригент на хора Стефан Бояджиев, треньор по фехтовка Детелина Желязкова, фотография Росен Донев. Участва оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

15 - Opera 1
В главната роля на Едмон Дантес публиката аплодира Христо Ганевски, а в ролята на Мерседес дебютира Ина Петрова.
Абат Фариа изпълни Гео Чобанов, Фернан беше Пламен Долапчиев, Данглар – Пламен Димитров, Принцеса Хайде – Мария Петрова, Максимилиан Морел – Велин Михайлов и др. В ролите на разказвачите се превъплътиха актьорите Милен Иванов от Великотърновския театър – Александър Дюма, и Димитър Марков от Сливенския театър – Граф Монте Кристо.

Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна
Няма непостижими цели

15 - Opera 3
За повечето хора лятото е време за ваканция, за пътуване и нови преживявания, а за нас, артистите, то е прекрасен повод да покажем нашето изкуство на открито, пред по-голяма аудитория и пред нова публика. Tова е и политиката, която аз като директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна следвам.
За седма поредна година традиционна лятна сцена за Държавна опера Варна е Летният театър, чийто уникален естествен зелен декор и романтична атмосфера предразполагат към красиви срещи с оперното и балетно изкуство. Опера в Летния театър 2016 привлича международна публика със звездни имена, като диригентите Марко Боеми, Йордан Камджалов, режисьорите Пламен Карталов, Мария Елена Мексия, солистите Карло Коломбара, Цветелина Василева, Дария Масиеро и още много други. От 24 юни до 25 август предлагаме 11 специални събития, от които шест премиери. Световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” на едно от големите имена на Холивуд Ив Деска премина с изключителен успех и ние няма да запазим това удоволствие само за себе си. След няколкократни срещи с кмета на Велико Търново Даниел Панов и организаторите на „Сцена на вековете” приехме да открием NA 15 \LI летния сезон на историческата сцена на хълма Царевец с мегапродукцията на Варна „Граф Монте Кристо”. Tя впечатли жителите и гостите на старопрестолния град както с музиката, режисьорските, сценографски и хореографски решения, така и с оригиналното 3D изображение.
Договорили сме още едно участие на „Сцена на вековете”, където на 5 август ТМПЦ Варна ще представи премиерната ни балетна постановка „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус.
През тази година и Драматичен театър „Стоян Бъчваров” се изявява на нова, или по-скоро обновена, сцена във Варна. С XIV издание на Театър Римски терми ние възстановяваме традицията на летните камерни спектакли в Римски терми – най-големите подобни съоръжения на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа. Началото е било поставено в далечната 1977 г. със спектакъла на Варненския драматичен театър „Езоп”, в следващите години в Театър Римски терми се играят още много варненски постановки, канени са и столични театри.
В Швейцария посетих Оперния фестивал в Аванж, близо до Берн. Спектаклите се изнасят в древна римска арена, оборудвана с всички съвременни технически средства и удобства за зрителите. Мениджмънтът се фокусира върху продукцията на едно заглавие, което се играе шест пъти.
Другото ми посещение бе в Тичино, едно изключително място, което благодарение на няколко Lions клубове се е превърнало в оригинална оперна сцена. Става дума за фестивала Тonnes on the Stones, една мраморна кариера, материал от която някога е използвал самият Микеланджело.
Ще ми се да вярвам, че в България също има сериозни бизнесмени и кръгове, които са готови да инвестират в нестандартни артистични прояви и в едно мащабно оперно събитие от този род. Очаквам да се срещнем. А мястото за Варна е Българският Стоунхендж – Побитите камъни, където може да локализираме българското издание на Tonnes on the Stones.
С ясна визия какво искаме и с правилните партньори няма непостижими цели.

Вили Тончева, PR ТМПЦ – Варна