Сцена „Кофража“ отвори дебат между граждани и архитекти

 

Новата сцена „Кофража“, появила се на площад „Мусала“ във Варна като проект, свързан с титлата Европейска младежка столица, възмути наш читател. Мястото за свободна артистична изява според него е „кич от сглобени отпадъци“. Ето какво написа Васил Карабоев в писмо до редакцията ни:
„Варна, столица на… Проектът е изпълнен изключително креативно – налице е утилизация на ненужни някому плоскости, обезопасителни товарни колани и прочее скъпоценности за клошарите… Като при всичката тази мисъл за естетика, никой не се е сетил да изчисти паметника на Никола Вапцаров, а напротив – да го обгради с кич от сглобени отпадъци!
И всичко това е под егидата на „Варна – Европейска младежка столица“ и е сътворено от архитекти и дизайнери с претенции за професионализъм.“


Младите варненски архитекти, автори на проекта „РЕ-анимирай площада“, отговориха на критиките, които отправи към тях гражданинът. Те застават твърдо зад своята концепция за новата отворена сцена „Кофража“ до паметника на Никола Вапцаров на площад „Мусала“ в морския град.
Създателите на сцената са категорични, че тяхната намеса в архитектурната среда в никакъв случай не е кич, а напротив – начин да се осмисли пространството, което „на хартия“ е площад, а всъщност е просто паркинг. Самата зелена площ, на която е разположена сцената, на която вече се проведоха доста събития на Варна като Европейска младежка столица, до момента беше заета само от маркучите на напоителна система, която всъщност никога не е работила.
„Искаме да обърнем по-сериозно внимание на архитектурните проблеми на града ни, точно затова и избрахме да направим сцената от материали, които се свързват с новото застрояване на Варна, което до момента е нанесло доста естетически щети“, коментира арх. Чавдара Николова от проекта „РЕ-аниматори“. Тя обясни също, че провокацията е част от социалния експеримент, който тя и колегите й реализират със сцена „Кофража“.
Колкото до слуховете за разхищение на общински средства, те са силно преувеличени. Спечелената сума след кандидатстване пред община Варна в конкуренция с много други проекти е вложена в дейността на сцената, като тя отдавна е „изплатена“ чрез богатата културна програма от безплатни прояви.
Колкото до паметника на Никола Вапцаров и неговото почистване – според създателите на сцена „Кофража“, преди да ги обвиняват, гражданите трябва да се замислят чие задължение е поддържането му.