Студенти медици отново отварят „Болница за плюшени мечета“

За седма година Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) – Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ), Асоциацията на студентите по фармация (АСФВ), Студентски съвет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, както и организации на пациенти с редки болести организират инициативата за деца „Болница за плюшени мечета“.
Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница. Ще могат да общуват с младите лекари по приятелски и спокоен начин, който ще им помогне да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки. „Пациенти“ ще бъдат плюшените играчки на децата, а „мечешки доктори“ ще са студентите.
„Болница за плюшени мечета“ е международен проект, харесван от децата в цял свят. Докато разказват за „болестите“ на своите плюшени играчки, децата получават нови знания и умения и най-вече сигурност, че могат да се справят в болнична ситуация. В чакалнята ги очакват интересни и занимателни игри, а рецептите в болничната аптека са за бонбони.
„Прегледите“ ще се извършват на 26 февруари от 10 до 14 ч. на последния етаж в гранд мол Варна. Организаторите напомнят да не забравяте да донесете своите „болни“ играчки. „Болница за плюшени мечета“ е първото от поредицата събития, организирани от пациентските организации на хора с редки болести за отбелязване на Деня на редките болести – 28 февруари. Именно в този ден ще се проведе отворена лекция на тема „Хранене и проблемите, които могат да се проявят в бъдеще“, чийто лектори ще бъдат проф. Близнакова от клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Марина“ и доц. Найденова от катедрата по хигиена и хранене към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Лекцията ще бъде отворена за всички граждани на град Варна и всеки, който желае, може да заповяда.