Стефан Данаилов ще води листата на БСП във Варна

Любимецът на поколения българи Стефан Данаилов ще бъде начело на кандидат-депутатската листа на БСП за България в 3-ти МИР Варна. Това решиха на заседание в събота членовете на Националния съвет на партията като приеха предложението на ръководството на партията.
„При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова представи пред НС на партията критериите, които са били водещи при формиране на структурата на парламентарната група и на водачите. Тя обясни, че водачите са професионалисти в различни области – юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, експерти по национална сигурност, вътрешен ред и борба с престъпността, външна политика, експерти в образованието, земеделието, културата и медии, специалисти в енергетиката, околната среда, младежка политика и спорт. „Покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции“, коментира председателят на БСП.
Корнелия Нинова посочи като друг критерий обновлението, за което БСП е дала заявка – около 40 % са новите лица сред водачите, 60% са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента. На трето място тя посочи приемствеността – сред водачите има кадри с дълъг партиен и парламентарен опит и нови, които за пръв път ще бъдат депутати. На четвърто място лидерът на левицата посочи съчетаването на ярки партийни кадри, с авторитет в обществото, които са ляво мислещи, не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата, която бе одобрена на конгреса и декларират готовност да работят в парламента за нейното изпълнение.
Водачи на листи на лявата коалиция ще бъдат още журналистите Елена Йончева в Хасково, Тома Томов в Благоевград и Александър Симов в Кърджали. Начело на БСП в Пловдив град застава проф. Иво Христов, магистър по право, доктор по социология на правото, специализирал е в Международен институт по право във Вашингтон, завършил е и Московската школа за политически изследвания, във Враца кандидатите за депутати повежда Иван Генов, който е бил изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, а в Пазарджик о.з.полк. Славчо Велков.

Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП – Варна
Той е емблема на България

„Стефан Данаилов е емблема не на БСП, а е емблема на България, така че няма район, който да не иска Стефан Данаилов за водач на листата.“ Това отговори на въпрос на репортерите на Радио К2 преди окончателното гласуване на водачите на листи на заседанието на Националния съвет лидерът на ГС на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. И добави: „И вярвам, че това е добро решение не само за Варна, но и за България“.