Стефан Генов: Витиня е трансферната находка за Черно море в лятната му селекция

 

Португалецът ще е поредният силен ляв бек след Вагнер, Периш и Михаил Венков

На обувките, с които тренира и играе, е написал имената на любимите си хора

Най-новото попълнение на Черно море – Витор Тиаго де Фрейташ Фернандеш, познат у нас като Витиня, е трансферната находка в лятната му селекция. Това заяви за „Народно дело Седмицата” бившият наставник на отбора Стефан Генов, който е работил с 31-годишния португалец като помощник-треньор на Лудогорец през сезон 2014/2015.

 
„Витиня е скромен и почтен мъж, и истински професионалист. Дисциплиниран, с безспорни качества. Справя се еднакво успешно като ляв бек и ляв външен халф. Няма съмнение, че това е трансферната находка за Черно море това лято”, каза Генов. Запитан защо 30-годишният футболист не е успял да се наложи при шампионите, Генов изрази следното мнение: „Вижте, когато аз бях в Лудогорец, на този пост бе купен за 1,4 милиона евро Браян Ангулов. Другата опция беше Данчо Минев. Малко след като си тръгнах, Витиня пък получи тежка контузия и не игра 8 месеца. Но вече е възстановен. В него има много футбол, и ако е здрав и пълноценен, в Черно море могат да са спокойни за левия си фланг.”
Очакванията са Витиня до продължи традициите на „Тича” да имат силни леви бекове през този век. Както е известно, крак повлече бразилецът Лусио Вагнер през сезон 2002/2003, а по-късно след него изпъкваше сънародникът му Периш, въпреки че кариерата му при варненци се оказа кратка поради нежеланието му да подпише нов договор. През последните четири години пък на този пост безупречно се справи Михаил Венков, който бе важна част в състава, спечелил за първи път Купата на България и Суперкупата в рамките на по-малко от 3 месеца през 2015 година.
Иначе в живота Витиня е силно привързан към своята румънска съпруга и семейството си. На обувките, с които тренира и играе, той е написал имената на жена си, майка си, баща си и брат си. В момента обаче най-актуални са бутонките, на които личат неговото име и това на съпругата му – Йоана Булгарея.


Освен техните имена на обувките са бродирани португалското и румънското знаме. Витиня и Йоана се запознават в северната ни съседка, където преминава основна част от кариерата на футболиста. Дори прави впечатление, че името на Йоана е бродирано върху лявата обувка на Витиня, който е по-силният крак на футболиста.
Освен тези обувки Витиня разполага с още едни, на които са имената на родителите и брат му. От двете страни на дясната му обувка са имената на майка му Тереса и малкия му брат Кощиня. На лявата обувка личат имената на Йоана и баща му Давид.