Статуя на крал Владислав III Варненчик търси достойно място

Бронзовият паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, загинал като герой на 10 ноември 1444 г. край Варна, бе успешно транспортиран в морската ни столица, информират от Министерството на културата, съобщи Дарик.
Изтъкнатият полски скулптор професор Мариан Конечни, който живее и твори в Краков, дари на България отлетия от бронз паметник на смелия крал, двадесетгодишен посмъртно получил името Варненчик.
Грижливо опакован и натоварен на ТИР в Полша, бронзовият паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик) бе пренесен до Варна, където предстои съвсем скоро да бъде й монтиран, съобщиха от Българския културен институт във Варшава.

6 - Vladislav2
Гипсовият макет на паметника на полско-унгарския крал бе прекарал близо 40 години в ателието на изтъкнатия полски скулптор. При гостуване по негова покана през есента на миналата година екипът на Българския културен институт с приятна изненада обаче завари в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз крал Ягело. Именно тогава професор Конечни сподели, че след изработването и на постамента на паметника той смята да връчи официално на Българския културен институт във Варшава своя ценен подарък, за да бъде транспортиран до България.
Идеята за реализиране на проекта бе възкресена през март 2015 г. на творческа вечер, която Българският културен институт във Варшава посвети на прочутия полски скулптор.
Решението къде точно обаче ще се издига дарената ни статуя на Владислав Варненчик е в правомощията на Общинския съвет в морската ни столица. Бронзовият крал, отлят от големия полски скулптор, би могъл евентуално да заеме своето място на територията на Парк – музея „Владислав Варненчик“, където се разиграва известната битка през есента на далечната 1444 година. Разбира се, ако Общинският съвет прецени и реши паметникът на смелия полско-унгарски крал Владислав III Ягело, жертвал се за свободата ни, може да бъде поставен още в близките седмици и на някое подходящо и оживено място в пешеходната зона в центъра на Варна, пишат от Министерството на културата.

Фото Министерство на културата