Стара песен на нов глас: Общината предлага отново гробищата да се делят по религии

Община Варна подлага за втори път на обсъждане нова наредба за управление на гробищните паркове, по силата на която всяка регистрирана религиозна общност може да получи отделни места за погребване на своите вярващи. Проектът беше предложен миналото лято, но срещна сериозна съпротива от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той, както и част от общинските съветници не приеха идеята всяка религия да има свое гробище във Варна.
До гласуване на наредбата миналата година не се стигна. Несъгласието на митрополит Йоан със сигурност беше знак въпросът да се отложи, още повече че новите регламенти можеха да повлияят на нагласите преди местните избори.
Първият вариант за нова наредба за гробищните паркове беше предложен лично от д-р Янко Станев – зам.-председател на Общински съвет – Варна, както в предишния, така и в този мандат. В новото предложение, публикувано на сайта на общината, не е посочен конкретен вносител. Проектът за наредба предлага и по-строг контрол върху опазването и поддържането на гробните места, който ще се осъществява от общинската фирма „Обреди“.