Станислав Карастоянов горд с двете евротитли по джу-джицу

Главният инструктор на Централен полицейски карате джу-джицу клуб във Варна – Станислав Карастоянов, даде висока оценка на своите възпитаници за представянето им на европейския отворен турнир по бразилско джу джицу в Лисабон.
Както писахме, шампиони станаха Мила Савова – при жените, бели колани, в категория – 53,5 кг, и Марио Братанов – при мъжете, бели колани, кат. -100,5 кг.
Във форума участваха и състезаващите се инструктори Радослав Букоров – лилави колани, кат. -82,3 кг., и Александър Александров, лилави колани, кат. +100,5
„Състезанието вече няколко години и се радва на все по-голям интерес. Според организаторите тази година е имало над 4600 участници на практика от всички точки на планетата. Особеното в този вид състезания е, че се играе на дивизии според техническата степен, която притежава съответният състезател, и след заявяване на участието главният инструктор на отбора потвърждава лично, че съответният състезател има посочената техническа степен. Така се избягват злоупотреби с размесване на дивизиите и на практика всеки състезател се състезава в група, която има сходни технически умения“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Станислав Карастоянов.
Именно при неговите млади състезатели е дошъл и големият успех. Мила и Марио са покорили европейския връх след четири безапелационни победи и са постигнали целта, която им е била поставена – златни медали.
„Още през 2016 година Мила даде заявка за сериозни спортни успехи – седем златни медала от седем международни и национални състезания. Това беше осмото й поред, най-голямо до момента състезание, и прекрасно начало на новата 2017 година. За нея в Лисабон имаше още един силен и малко неочакван момент – след като получи медала и поздравленията на почетната стълбица, беше промотирана с техническа степен син колан. Освен признанието за труда, това е една нова плоскост, на която Мила ще стъпи в състезателен аспект – отива в дивизията на сините колани и поставя ново начало“, допълни Карастоянов.
Той определи евротитлата на Марио Братанов за изненада, предвид малкото време, в което практикува бразилско джу-джицу: „За първи път той влиза в залата преди около осем месеца, това е третото му поред състезание. В двете предходни състезания загатна за своя огромен потенциал, а амбицията да се докаже и личните му качества допринесоха за успеха.“
Карастоянов каза още, че Радослав Букоров и Александър Александров изтеглиха много тежък жребий. И двамата имаха за първи съперници бразилци, а да се състезаваш срещу тях в дисциплина, която се казва бразилско джу-джицу, не било никак лесно!
„За Радо и Сашо остава опитът и урокът, а такъв винаги има! Аз искам да ги поздравя за другия успех, който е най-вече техен – двете шампионски титли са плод на техния ежедневен труд и подготовката преди състезанията. Мила и Марио са им персонални възпитаници”, завърши Станислав Карастоянов.