Станислав Владимиров е новата рали надежда на Варна

По състезания е още от 4 – 5-годишен
Научил е много от Тодор Славов

Станислав Владимиров е новата надежда на рали спорта във Варна. Той е роден в Провадия, на 27 години е, и от този сезон се състезава за новосъздадения клуб от морската столица Innomotion Racing.
Всъщност Станислав е по пистите още от 4 – 5-годишна възраст, тъй като цялото му семейство е запалено по този спорт. „Реално, аз нямах търпение да взема шофьорска книжка, това ми беше мечта“, споделя пред „Народно дело Седмицата“ младежът с бензин в кръвта.
Баща му Иван Владимиров е печелил четири поредни пъти аматьорското рали „Черно море“. Много често като навигатор са били или майката на Станислав, или сестра му. „Ние сме автомобилно семейство, но реално само аз имах възможност да карам професионални състезания. Преди 30 години е било по-различно и баща ми е трябвало да кара първо на окръжно, после на областно, и така да придобие право за лиценз. Тогава баба ми и дядо ми не са го пуснали, тъй като е опасен спорт“, споделя Владимиров.

28_1
Талантът започва да се пуска по аматьорски състезания на картинг пистата, като през 2011 г. изкарва лиценз към тима, за който кара Тодор Славов – Булбет рали тийм. Боян Безус му дава своя Опел Астра и той участва в планинското състезание в Търговище. Не продължава през същата година поради проблеми с колата. През 2012 и 2013 г. се изявява като форлойфер по ралитата, а през 2014-а закупува автомобила на Безус. Заради ограничен бюджет обаче тогава се пуска само в две планински надпревари и два рали-спринта. „Реално през миналата година за първи път дебютирах в Националния рали шампионат и откакто го направих, не мисля за други такива“, поясни той.
Владимиров записа добър старт на сезон 2016, след като на рали Сибиу в Румъния, първи кръг от родното първенство, стана шести от българските пилоти и втори в клас RC3. В класирането на колите с предно предаване той е четвърти, на 5 десети от третия. Станислав и навигаторът му Чавдар Събев продължават да се състезават с Опел Астра GHI, който е може би най-старият автомобил в шампионата – произведен през 1992 г.
Целта пред Владимиров е да завърши шампионата, като на този етап има средства за половината от него. „Искаме да направим един пълен рали сезон, но все пак не всичко зависи от нас, а и от спонсорите. Искаме да натрупаме нужния опит“, споделя Владимиров.
Той е научил много от големия варненски състезател Тодор Славов, който през миналата година си отиде от този свят в катастрофа.
„Имах късмета да науча много от Тодор Славов. Той ми обясни как да си правя записката, което е доста сложно – направо си е цяла наука. Учих се от човек, който е карал в Световния рали шампионат. Моята записка беше като неговата. Трагедията, която се случи с него, беше шок за всички. Може би, ако беше жив, щеше да продължава да ми помага, щяхме да усъвършенстваме записката заедно. Той ми положи основата“, разкри Станислав.
Той призна, че няма любим пилот в Световния и Европейския рали шампионат, а се възхищава на много състезатели. „Радвам се, когато победителите са повече, както е тази година – трима различни пилоти спечелиха първите четири кръга. Когато Себастиен Льоб победи в седем поредни години, не беше много интересно за публиката, тъй като липсваше конкуренция и шампионатът става безсмислен“,  коментира пилотът на Innomotion Racing.

Мениджърът Владимир Гатев
Обещаващите пилоти като него са рядкост

28_2

Мениджърът на новосъздадения варненски автомобилен клуб Innomotion Racing Владимир Гатев разкри, че Станислав Владимиров е сред най-обещаващите млади пилоти в България. „Аз го забелязах още на аматьорските състезания, когато ми направи впечатление, като караше с жигули. После беше форлойфер. След това и Тошко Славов му обърна внимание, даваше му съвети за записките. Той го забеляза, помагал му е с каквото може. Няма много млади пилоти в България с качества, които могат да се развиват. Той е от малкото такива“, каза за „Народно дело Седмицата“ Гатев.
Той добави, че амбициите пред момчето са да кара целия сезон, но без конкретно поставена задача за някакви резултати. „Искаме да трупа опит. Смятам, че в края на годината спокойно може да влезе в тройката на RC3. От представянето на Станислав и Чавдар в Румъния съм изключително доволен. Въпреки че стартираха за първи път в състезание от такъв ранг в чужбина, те показаха стабилно пилотиране във всички етапи и успяха да постигнат този чудесен резултат за отбора. Изпълниха абсолютно всички задачи, които си бяхме начертали преди състезанието, и успехът им е впечатляващ. Двамата пилотират доста по-стара машина от тези на преките си конкуренти, но въпреки това успяваха да им се противопоставят успешно. Благодаря на всички партньори на отбора, които ни подадоха ръка и направиха възможно участието ни в националния рали шампионат“, коментира още Гатев.
Следващото състезание от програмата на Innomotion Racing е рали „България“, което се завръща във Варна след 14-годишна пауза, в която се провеждаше по планинските пътища край Боровец. Най-силното българско рали ще се проведе на 27, 28 и 29 май.