Ставаме водеща винено-кулинарна дестинация

 

Варна попада в един от 12 региона в страната, включени в проекта „Сподели България“, който е дело на Министерството на земеделието и храните и това на туризма. Те са толкова, колкото са месеците в годината, и включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Варна попада в една дестинация – Добруджа, заедно със Силистра Добрич и Балчик, съобщи bnr.bg.
В презентацията на двете министерства като забележителности в района са посочени Делфинариумът, Морската градина, Аладжа манастир и Побитите камъни. Останалите културни обекти са крепостта „Меджиди табия“ в Силистра, резерватът „Сребърна“, старият Добрич, нос Калиакра, Дворецът в Балчик, крепостта „Овеч“ в Провадия и Чудните скали. В презентацията като кулинарни специалитети в Добруджа, които туристите задължително трябва да опитат, са включени: добруджански хляб, черноморски сафрид, рибена чорба със саламурийка, триеница (трахана) – традиционно ястие, подобно на италианската паста, пълнен шаран в тесто, миди от черноморските ферми и кайсии от Силистра и Тутракан. Районът на четирите града е благоприятен за отглеждане на грозде и производство на вино. Местните винари залагат главно на бели винени сортове. Най-характерен е „Димят“ – стар български сорт, който е разпространен по Черноморското крайбрежие. Това е късен сорт грозде, което узрява през втората половина на септември. Има силен растеж и висок добив. От него се получават бели вина и висококачествен материал за конячен дестилат.