Срещата в „Евксиноград“ – исторически момент за ЕС и Турция

 

Варна има потенциал да се превърне в място, което да остане завинаги в историята на отношенията между Турция и Европейския съюз. Дали това ще стане факт, ще разберем едва след края на разговорите на върха. За момента са ясни само изходните позиции и декларираните пред медиите намерения на двете страни в този диалог, чието провеждане беше под въпрос до последния момент.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че очаква предстоящата на 26 март среща на върха ЕС-Турция със смесени чувства. Това изявление той направи в рамките на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, свикана след двудневната среща на върха на държавните и правителствени лидери на страните от Общността. Юнкер изясни, че проблемите между ЕС и Турция не престават да се увеличават, но същевременно увери, че Брюксел иска да засили сътрудничеството с Анкара. На свой ред Туск изрази надежда, че разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще засегнат широк кръг от теми.


„Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят някои сложни въпроси, включително турските действия в Сирия. Ние сме съседи с Турция, трябва да намерим начин да говорим открито“, добави полският политик.
„Огромна отговорност за България, голямо доверие и в същото време много очаквания.
Категорично всяка една държава (от ЕС) декларира, че каналите за диалог във Варна трябва да продължат – всяка една. Разбира се, очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени“, това заяви в края на миналата седмица министър-председателят ни Бойко Борисов по повод срещата.
„Трябва да потвърдим втория транш по споразумението, за да може тези над 3,5 милиона мигранти да останат в Турция и да си гарантираме външната граница. Ако това успеем да постигнем във Варна, освен рекламата в цял свят на града за срещата във Варна, ще е успех“, коментира премиерът.
Турция очаква раздвижване в отношенията с Европейския съюз след срещата на 26 март във Варна с лидери на ЕС. Това съобщи говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от БТА.
Той каза още, че „ЕС трябва да прояви по-конструктивен подход в теста за доверие“, като подчерта също, че Анкара очаква от съюза да изпълни задълженията си към турската страна.
Аксой посочи, че конкретните очаквания са за актуализация на митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските граждани в европейските държави и по-бързо придвижване на финансовата помощ за сирийските бежанци.
Най-важната заявка на турската страна е преодоляване на „запушването“ в преговорите с ЕС поради политически и изкуствени пречки, добави говорителят на турското външно министерство.
Според Хами Аксой „ЕС се отнася лицемерно към исканията на Анкара”. Той визира случая със Салех Муслим. Турция искаше той да й бъде предаден в качеството му на отговорен функционер на Партия на демократичния съюз/Кюрдска работническа партия, но Чехия отказа, припомня БТА.
„Турция продължава отблизо да следи действията на Салех Муслим. Настояваме ЕС да остави лицемерното поведение и да изпълни нашите искания“, каза Аксой.

Трескава подготовка и крути мерки за сигурност

Ден преди срещата на върха във Варна службите са на крак. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретният маршрут до резиденция „Евксиноград“, съобщи „Нова телевизия“.
На този фон обаче Радио Варна излезе със съвсем различна информация по отношение „секретността“ на маршрута. Бригади от косачи работят на булевард „Княз Борис Първи” във Варна в почивните дни, предаде Радио Варна. Коси се трева и се събират стари листа по целия участък.
Служителите споделиха, че обичайно работят само в делнични дни, но сега е изключение и вероятно е свързано с домакинството на срещата на Европейския съюз и Турция в понеделник. Повече е и броят на работниците, затова окосеното е в пъти повече от обичайното. Тревата се събира веднага от жените.
По пътната артерия, водеща към двореца „Евксиноград“, се запълват и дупките по асфалта. За разлика от други места във Варна, на този участък дупките се режат, почистват и веднага след тях е групата, която ги запълва с асфалт. Според хората по спирките, които са в съседство с бригадите, е добре по-често да има посещения на чуждестранни делегации, защото така градът става по-красив.

Партия „Възраждане“ вдига протест заради Деня на Тракия

Турският президент Реджеп Ердоган няма място на територията на България, още по-малко на 26 март, когато страната ни чества Деня на Тракия, заяви във Варна лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Политическата сила ще организира протест в центъра на града в деня, в който се очаква посещението на турския президент. Демонстрацията ще е в 12 часа на 26.03. на площад „Независимост“.
„Не знаем дали няма да ни спрат, защото Варна ще бъде блокирана“, коментира Костадинов. Той допълни, че ако градът бъде украсен с турски знамена, както беше с френски при пристигането на президента Макрон, те ще се „погрижат“ за тях.
„Ердоган не е желан в България и ако го посрещнем като рая, с баклава на летището, както вероятно ще направи „валията“ Бойко Борисов, значи сме изгубили всяко национално достойнство“, коментира лидерът на „Възраждане“.
Костадинов коментира също, че ролята на нашата държава в диалога между ЕС и Турция е напълно неясна. Той припомни, че именно в Деня на Тракия 26 март е добре да се зададе на Ердоган въпросът къде са обезщетенията на изгонените от Тракия българи и техните наследници, които към настоящия момент възлизат на стойност около 10 млрд. долара. Той също така изрази съмнение, че този въпрос изобщо ще се спомене от нашите управляващи или от лидерите на ЕС, който пък страда от турската агресия спрямо две нейни членки – Гърция и Кипър.