Спокойствие и опашки на изборите във Варна

Веселин Златков
Гласуване без напрежение, без обвинения за купуване на гласове, без сигнали за забранена агитация и раздаване на кебапчета и кюфтета. Такава беше картината на вота във Варна. Времената на остро противопоставяне и тежки политически сблъсъци сякаш са отминали, а това е признак, че българската демокрация е по-зряла. Липсата на емоция обаче може и да значи, че хората са вече малко уморени да се делят категорично според изповядваната идеология или партийна принадлежност. Дали този техен избор е правилен и мъдър в този случай, в крайна сметка ще стане ясно следващата седмица.

iz-4
Основният проблем за избирателите във Варна на гласуването за държавен глава и на референдума за определяне на нови правила за провеждането на бъдещите вотове се оказаха дългите опашки. „В секциите на втори корпус на ВИНС–а на ул. „Евлоги Георгиев“ има огромни опашки и се чака по 2-3 часа. Моята секция е 107, но и пред другите секции е така. Моля да проверите работата на комисията и защо е необходимо да се чака толкова. Ако секцията обхваща прекалено много хора, би следвало да се намали бройката им. Недопустимо е да висим по половин ден и да чакаме! Или умишлено е направено, за да се откажат хората от гласуване!”, написа недоволна варненка до редакцията ни.

iz-2
„Моля, нека всички, които не са съгласни да ни третират като овце и да ни карат да чакаме по два и повече часа, да подават сигнали. Това е нашата сила – да сме взискателни и не да търпим да ни карат да чакаме по опашки, защото иначе имат усещането, че не работят. Повече от 15 минути да чакаш за гласуване е недопустимо! Да направят секциите с по-малко хора, да обясняват по-добре предварително, комисията да е по-подготвена! Трябва да ги накараме да работят тия хора във властта! Не да ни карат като стадо!”, призова възмутено друга наша читателка.
От РИК коментираха, че положението с опашките пред урните е различно във всяка секция. „Пред някои има да чакат по 2 души, пред други – 15-20 човека. Някъде има възрастни хора, на които им е по-трудно да гласуват, на други – студенти, които трябва да попълват декларации”, коментира председателят на РИК – Варна, Велин Жеков.

img_3866
Улеснение за по-бързо гласуване трябваше да осигурят машините, които за пръв път се появиха на вота във Варна в 19 секции. С тях гласуването става доста по-бързо, но все пак недоверието към всичко непознато се прояви и в този случай. Пък и машинното гласуване в изборната неделя започна с лек фалстарт, при първия опит да се използва такава машина се оказа, че има проблем с нейната флаш памет. Той беше отстранен веднага и всичко тръгна гладко. Поради липсата на други новини в началото на изборния ден обаче, информацията беше разпространена от медиите и може би това изпълни и други избиратели с леки съмнения дали не е по-сигурно да се доверят на „добрата стара” хартиена бюлетина. От РИК обаче коментираха, че са доволни от активността и в машинното гласуване.
Дали задължителният вот и възможността да не избереш никого от кандидатите, които бяха въведени за пръв път на президентския вот, са изиграли ролята, която им отреди законодателството, вероятно ще е обект на дълги и сложни анализи в следващите дни и седмици. Това, което споделяха обаче варненци, които изобщо не отидоха до урните, е, че за тях възможността да бъдат извадени от списъците не ги плаши ни най-малко.  Първата причина е, че те могат да се впишат в тях отново. А втората, по-важната е, че най-вероятно ефектът от сегашния им отказ да гласуват ще се прояви едва след 10 години. На практика никой не вярва, че за този период Изборният кодекс няма да бъде прекроен наново.