Спират продажбата на общински жилища, има съмнения за подкупи

Веселин Златков

Налагането на мораториум върху продажбата на общински жилища на лицата, които по закон имат  право да ги купят, се превърна в основна тема да дебатите в стопанската комисия на общинския съвет във Варна. Повод за това беше предложение за прехвърляне на общински апартаменти от фонд във фонд, някои с цел да станат собственост на обитателите си. Част от съветниците решиха, че това ощетява местната власт.
Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“) заяви, че се е запознал като цяло със ситуацията с общинските жилища и открил, че те са на привършване. Според него, общината трябва да продава само тези от тях, които са в лошо състояние. Независимият Григор Григоров пък поиска сделките с общинските апартаменти да се гледат и от комисията „Социални дейности и жилищна политика“, което до момента не е практика на общински съвет Варна, макар и това да е заложено в самото име на комисията.
След още няколко изказвания на съветници от опозицията вдясно от ГЕРБ стана ясно, че тя подозира управляващите в корупция или търговия с привилегии. Според слухове, „благодарността“ за придобиване на общинско жилище била от 10 до 20 000 лв., коментираха съветници. Зам.-председателят на общинския съвет Светлан Златев (Народен съюз) пък сподели с журналисти, че един от апартаментите, които общината продава, е в съседство с дома на зам.-кмета Пейчо Пейчев.
В крайна сметка численото преимущество на ГЕРБ в комисията помогна новите сделки с общински имоти да получат одобрение. Дали те ще бъдат окончателно приети ще се разбере на следващата общинска сесия. За промяна на реда за придобиване на общински жилища обаче заговориха и самите съветници от ГЕРБ. Някои от тях заявиха, че също като опозицията не намират обяснение как общината настанява един социално слаб в жилище и след 5 години той изведнъж има средства да го купи. Наложи се председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) да направи коментар, че не всички нейни жилища, които общината се готви да продаде, са социални, но не каза нищо повече по темата.
„Земеделецът“ Христо Атанасов пък коментира, че ако е гражданин, който има право по закон да придобие общинското жилище, което обитава, и общината му откаже, би я съдил, защото без съмнение ще спечели делото. Темата за жилищата със сигурност ще бъда сред централните дебати и на предстоящата сесия на местния парламент. Там ще стане ясно окончателно дали ще бъдат спрени сделките.