Спас Натов: Младите трябва да заслужат мястото си на терена

 

Отборите в Националната баскетболна лига ще обсъдят някои идеи за развитие на българския баскетбол. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов ще предложи на клуба и останалите участници в мъжкия ни елит намаляване на броя на чужденците и поставяне на таван на бюджетите.

Градоначалникът разкри, че по темата вече са проведени предварителни разговори с ръководството на ЛУКойл Академик. В следващите месеци предстои да се оформи и конкретно предложение към българската федерация по баскетбол.

Ето мнението на старши треньора на Черно море Спас Натов: „Според мен вариантът с трима чужденци засега е оптимален, за да играят повече българските състезатели. Трябва да се помисли и за европейските турнири, защото отборите не могат да участват в тях без чужденци. Не знам дали перфектният вариант е да има правило, което да задължава играчи под определена възраст да имат гарантирани минути на терена. От една страна младите трябва да играят, но от друга, трябва да си го заслужат. Със сигурност е нужно да се направят промени в лигата, може да се опита нещо ново, защото, както всички казват, баскетболът ни върви надолу. Не знам кое е най-точното решение, но трябва да се пробват варианти”, казва той пред Bgbasket.com.