Социалисти търсят реалната стойност на проекта за градския транспорт

Първоначалната стойност на проекта „Интегриран градски транспорт“ във Варна е около 114 млн. лева, а справка с канцеларията на вицепремиера Томислав Дончев сочи, че са разплатени с 8 млн. по-малко. Това по време на заседание на Общински съвет – Варна, миналата седмица лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов.
Той постави въпрос защо сумата е по-малка. Социалистът подчерта, че предварителната информация сочи, че не са били усвоени 6 млн. от средствата по различни причини, но не е ясно къде са останали другите 2 млн. лв.
„Радвам се, че по този проект – най-голям и важен за развитието на Варна, имаше приемственост и въпреки че настоящият ръководен екип на общината не е работил по него в началото, го довършва. Смятам обаче, че както общинските съветници, така и варненци трябва да знаят какво се случва с този проект“, каза от трибуната Гуцанов.

7 - Proekt1
От администрацията на кмета Иван Портних не отговориха на въпроса му. За сметката на това съветници от ГЕРБ атакуваха словесно Гуцанов, след като той за пореден път поиска да има специализирана сесия на съвета за фирмите и здравните заведения на общината.
„Не виждам защо мнозинството и ГЕРБ се страхуват от сесия, посветена на работата на общинските дружества. Това би било полезно на Варна. Един дебат за общинската икономика реално ще покаже какво и как може да се развива, какво трябва да се направи, за да има реално работещи дружества, които да не трупат загуби. За да се отварят работни места. Може би се страхуват да обяснят защо „Градски транспорт“ е с натрупани загуби от 16,5 млн. лв., както и кой и как ще ги погасява. А може би такива има не само в транспортното дружество?“, попита лидерът на варненската левица.
Управляващите заявиха, че подобни твърдения, макар и отразени документално, са манипулация. Председателят на общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) дори коментира, че Борислав Гуцанов четял отчета на дружеството „както дявола евангелието“. Той добави, че ако на превозните средства на „Градски транспорт” не са начислени толкова големи амортизации, фирмата щяла да е на печалба.
Марица Гърдева от ГЕРБ използва случая да обвини социалистите, че дължат наем за офиси. Гуцанов отговори, че въпросните имоти са собственост на БСП, партията е водила дела с държавата и ги е спечелила, а регионалният министър Лиляна Павлова е платила и разходите по делата.