Социалисти показаха реалното състояние на деретата

Със средствата, които се отпуснаха след бедствието от 19 юни 2014-а, и при обещанията, които бяха дадени от държавата и общината, район „Аспарухово“ трябваше вече да е перлата на Варна. Реалното състояние обаче е съвсем друго – охранителните канали, които да предотвратят ново наводнение, не са изградени, съществуващите отводнителни трасета не са почистени и хората продължават да изживяват истински ужас при всеки следващ дъжд.

8 -9 Dereta3

Това заяви пред медиите лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. На пресконференция той и негови колеги от групата на социалистите във варненския местен парламент показаха снимки на деретата в „Аспарухово“, които са обрасли и запълнени с боклуци, точно както преди 2 години.

8 -9 Dereta4
Община Варна не дава официална информация нито за милионите, които получи от фонд „Солидарност“, нито за средствата, които бяха събрани от гражданите с есемеси, заяви общинската съветничка Милена Георгиева. Тя припомни, че има поставено питане към кмета, който обаче все още не му е отговорил. „Има ли закупени жилища за пострадалите? Това официално не се съобщава, но пък срещнах в пресата интервю с хора от „Аспарухово“, които са настанени. Трябва официално да бъде съобщено колко жилища са купени, на какви цени и по какви критерии са определени хората, които са настанени в тях“, коментира Георгиева.

8 -9 Dereta2

Тя заяви също, че ще участва в гражданския протест на жителите на „Аспарухово“ на 18 юни. На него се очакват да бъдат поставени всички наболели въпроси за съдбата на квартала, нерешените проблеми 2 години след бедствието и неизпълнените обещания.