Социалистите няма да правят компромис с антикорупционния закон

 

Националните приоритети за социалистическата партия в момента са два – подготовката на бюджета за 2018-а и антикорупционното законодателство. Това обясни във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя разкри, че срещите в регионите, които провеждат социалистите и разговорите с различно обществени група са насочени именно към изследване на реалните необходимости в страната. След анализ на резултатите от тези разговори, през ноември социалистите ще са готови с техния вариант за държавен бюджет за следващата година.
По отношение на антикорупционното законодателство, Нинова беше категорична, че вижданията на БСП и на ГЕРБ за промяна в него няма как са се обединят в общ проект и обясни защо:
„Нашият проект и този на ГЕРБ имат различна философия. Сходни неща има, но те са в техническите детайли. Те не предлагат да има разследване, а без разследване няма как да има борба с корупцията. Законопроектът на ГЕРБ предвижда по-скоро превенция, подаване на декларации, проверки, административни действия. Ние предлагаме разследване, завършване на това разследване с доказателства, които се предоставят на прокуратурата, обвинителен акт и т.н. Това е едното сериозно различие. Другото е за това как да бъде конструиран антикорупционния орган. Предложението на ГЕРБ е законодателната власт, тоест мнозинството, което управлява в изпълнителната власт, да си избират хората, които ще ги разследват. Това е принципен въпрос. Днес ГЕРБ управляват и ще си изберат хора, които да ги разследват, утре ще сме ние и ще изберем хора, които да ни разследват… Това не е истинска борба с корупцията! Това е опит всеки управляващ, без значение кой е той, да си прикрие корупцията. Ето защо ние не се движим от партийния си интерес и предлагаме да има разнородно представителство на институциите. Президентът да има квота, парламентът да има квота и да се разпредели между властите взаимния контрол. Заради тези две различия не съм оптимист, че можем да направим нещо общо.“
Корнелия Нинова даде във Варна ясна позиция и по въпроса за Комисията по досиетата, като заяви, че тя е изчерпала функциите си. Заради опасността тя да бъде използвана като инструмент за разделение и омраза, БСП е внесло предложение за закриване на комисията. На нейно място се предлага създаването на Институт по историческата памет, където да бъда прехвърлени архивите, които ще бъдат достъпни за всеки гражданин.