София филм фест: Казус от трибунала в Хага открива фестивала във Варна

Най-престижното киносъбитие в България – София филм фест, отново гостува във Варна, а седмото издание в морската столица обещава да се превърне в истински споделен празник и интимна среща на зрителите със седмото изкуство и неговите създатели.
Откриването на форума е предвидено за 11 март от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ с премиера на филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова. Лентата от 2015 г. е копродукция между България, Швеция и Холандия и разказва действителен казус от трибунала в Хага (случаят Мирослав Деронич). Сюжетът на филма ни отвежда в съдебната зала, където главният прокурор на Международния трибунал за войната в бивша Югославия призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явява като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Историята на Деян поставя въпроси за начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват. Филм за вечното жертвоприношение.
В главните роли зрителите на София филм фест Варна 2016 ще видят Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, както и любимеца на българската публика в последните години – Ованес Торосян. Специално за читателите на „Народно дело Седмицата“ талантливият актьор сподели: „За варненската публика мога да кажа, че е страхотна, разбира и чувства. Тя е интелигентна и мисля, че ще оцени филма. Самият филм е направен с любов, а щом има любов, значи варненците ще я уловят със сигурност.“
Веднага след прожекцията във фоайето на ФКЦ ще се проведе традиционното откриващо парти с вход свободен, а тази година на сцената ще се качат музикантите от DAYO. Името им означава “Радостта пристига”, а иновативният и смел поглед върху музиката прави звученето им нетрадиционно – комбинация от хип хоп бийтове с живи инструменти. До момента момчетата се изявяват в различни софийски клубове и работят по дебютния си албум.
В програмата на фестивала са още тазгодишният носител на Оскар за чуждоезичен филм „Синът на Саул“, българската сензация от Берлинале „Жалейка“, драмата „Ма ма“ с участието на харизматичната Пенелопе Крус, както и много други заглавия, пристигащи директно от най-реномираните световни кинофестивали.
Билетите вече са в продажба на касите на ФКЦ на цени от  6 лв. стандартен, 4 лв. за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение и 5 лв. при закупуване на 5 или повече билета.