„Солвей Соди“ отвори врати за талантливи химици

 

В края на миналата седмица 120 млади химици и техните ръководители посетиха „Солвей Соди“. Те са участници в 50-ата Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, чийто домакин е ЧСУ „Юрий Гагарин“ в Камчия. Посетителите води Венцеслава Генова, директор на Регионално управление на образованието – Варна. В посещението участваха ученици от цялата страна – София град и област, Пловдив, Варна, Кърджали, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Смолян, Стара Загора, Видин, Враца, Ямбол, Благоевград, Сандански и други.


Ученици от 7-и до 12-и клас с изявени заложби и таланти в областта на химията имаха уникалната възможност да разгледат най-големия завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Те останаха впечатлени от мащабите на содовото производство и от професионализма на хората, работещи в завода.


Юра Драганова, директор „Човешки ресурси“, представи на учениците и техните ръководители Група „Солвей“ и девненския содов завод, както и визията за бъдещото им устойчиво развитие. „Радваме се да посрещнем при нас толкова много млади хора, желаещи да се развиват в сферата на химията. И както се видя в направената презентацията, химията е навсякъде около нас. Ние сме горди да бъдем част от „Солвей“ и устойчивата химия, насочена към подобряване живота на обикновените хора по света. Ще сме още по-горди и щастливи, ако повече млади хора като вас стават част от Група „Солвей“ – както в България, така и по света“, каза тя.