Собственици на имоти не са съгласни с отчуждаването им за булеварди

Собственици на имоти, които попадат в трасетата на булевардите „Левски“ и „Сливница“ след тяхната предстояща реконструкция, не са съгласни с обезщетенията, които община Варна смята да им плати. Това показа общественото обсъждане на заема от 36 млн. лв., с които местната власт смята да се разплати с гражданите. Публичното представяне на проекта за нов дълг се състоя в началото на миналата седмица.
„Как определихте размера на заема, след като още не е приключило отчуждаването?“, попита гражданин веднага след като проектите за бъдещите инфраструктурни промени бяха представени от кметската администрация. В отговор му беше казано, че администрацията е ползвала цени според приетата методика по закон при своите изчисления. Без ясен отговор остана въпросът какво ще стане, ако собствениците обжалват и се окаже, че 36 млн. заем не е достатъчен, за да се изпълнят претенциите им.
„Трябва да се работи паралелно, заедно със заема да се подготви и новият бюджет, а с осигуряването на средствата да се извършва и строителството“, обясни шефът на общинските финанси Стефка Господинова.
Варненците, които са засегнати от новите пътни отсечки, имаха и други въпроси по проекта. Един от тях беше свързан с оценките на имотите и най-вече защо трябва да вярват на независимите оценители, след като те са наети от общината. „Може би, ако ние си намерим наши независими оценители, цените ще са други“, коментира друг гражданин.
По отношение на размера и вида на обезщетенията, гражданите имаха още забележки. Варненка коментира, че 40 години общината е правила всякакви спънки на семейството им по отношение на имота. Тя каза също, че станалият известен чрез „Господари на ефира“ „общинарски“ блок във Варна всъщност е бил предназначен именно за обезщетяване на засегнатите от продължението на бул. „Левски“, но никой от тях не е настанен там.
„Проектът може да чудесен и да решава много проблеми на Варна, но те не може да са по-важни от това, че ние няма да има къде да живеем“, коментира гражданката. Друг участник в общественото обсъждане пък заяви, че оценката на неговия имот е направена без дори оценителите да влязат в дома му. Той попита дали това е правилно, при положение, че конструкцията на сградата е елемент от оценката. В отговор му беше обяснено, че всички оценки са придружени със снимки, от които може да се види какъв е вида на конструкцията.
Общественото обсъждане ясно показа, че местната власт във Варна вероятно ще се изправи пред трудности да удовлетвори собствениците на имоти и може да се стигне до съдебни спорове. По време на срещата се чуха и гласове на граждани, които казаха, че няма да се изнесат, докато не получат обезщетение, което да им осигури нови жилища.