Снегът падна и се стопи, общината още умува за глоби

Веселин Златков

Затрупаните улици родиха нов виц: „Ако видиш снегорин – пожелай си нещо“
Варненци не вярват, че ще има санкции, защото фирмите не са случайни

3 - Globi 2

Кратката атака на истинската зима във Варна извади наяве най-сериозния проблем в управлението на общината – липсата на организация. Първият сериозен сняг край морето падна като по поръчка в последния почивен ден на дългите празници. Повечето варненци първоначално с радост гледаха сипещите се снежинки. След часове обаче взе да става ясно, че улиците полека-лека се затрупват, а от снегорини и друга техника няма и следа. И изведнъж стана ясно, че зимата отново е изненадала институциите. Нищо че уж всичко за нейното идване беше предварително подготвено.
Бавна реакция – това е най-кратката диагноза за това, което се случи във Варна между 3 и 4 януари. В началото на първия работен и учебен ден на 2016-а учениците влязоха в студени стаи, шофьорите подкараха колите си по неразчистени пътища, а пешеходците сами си пробиваха пъртина, за да стигнат до иначе разчистените спирки.
Още предната вечер в социалните мрежи плъзна виц, описващ ситуацията доста точно: „Ако  видиш снегорин  – пожелай си нещо!“, споделиха хиляди граждани, установили, че техниката за чистене на сняг е рядко явление като бяла лястовица. Назряващото недоволство явно бързо е било забелязано от градската управа, защото веднага последваха ответни действия.
Уви, те не бяха изобщо това, което гражданите на Варна очакваха.
Вместо снегорините да тръгнат по маршрутите си възможно най-бързо, в снежната нощ те трябваше да се съберат пред катедралата. Защо? Защото кметът така е наредил!
Иван Портних събра снегорините в центъра на Варна без ясна причина. Обяснението дойде на другия ден… във фейсбук. Варненският кмет отново използва любимата си виртуална форма за общуване с гражданите, за да покаже как е бил на крак през нощта. Снимките му на фона на снегопочистващата техника бяха придружени със следния текст: „В полунощ наредих да бъде строена наличната техника пред Катедралата. Лично проверих машините, разговарях с всеки от шофьорите. Уточнихме почасов график за работа на машините, включително за влизане в малките улици. Затова не приемам никакви извинения и обяснения, че сутринта градът осъмна с недобре почистени улици. Да, ритъмът в града не бе нарушен – градският транспорт не спря за минута, училищата и детските градини работят, отопление е осигурено в здравните и социални заведения. Но – финансови последици ще отнесе всеки, който не си свърши работата!“
Трудно е да се каже дали варненци изобщо се трогнаха от публикацията на кмета Портних. Все пак при справянето със снега е по-важна реалната работа, а не глобите. Всъщност повечето граждани изобщо не повярваха, че такива наистина ще има. „Какви глоби?! Кметът трябва да глоби сам себе си!“, коментираха масово варненци. На доста от тях им е напълно ясно, че чистенето на снега не е просто дейност, а бизнес, доста подобен на този с асфалта. За тези жизнено важни дейности се плаща много, а отчитането винаги излиза малко мъгляво. Така се получи на практика и този път. Само дни след категоричното кметско изявление, че глоби ще има, от общината смекчиха тона. Заместникът на Портних по инфраструктурата Христо Иванов коментира въпроса с глобите в познатия стил на администрацията – ще се направи анализ, ще се видят слабостите.  Глоби за „стотици хиляди“, както заяви кметът, едва ли ще има. Ако все пак бъдат наложени санкции, те ще са значително по-леки. Целта им ще бъде да спасят имиджа на кмета Иван Портних –  щом е казал, значи ще има глоби.
В крайна сметка обаче „снежният“ проблем на Варна си остана нерешен. Това очевидно е мнението и на самия кмет. Как точно ще се подобри организацията, предстои да видим, защото зимата във Варна далеч не е свършила. Това, че снегът се стопи бързо и температурите отново станаха пролетни, не значи, че ситуацията от 4-5 януари няма да се повтори.