Смяната на фирмите за боклука – поне след три месеца

 

Старите фирми, отговарящи да извозването на битовата смет и за почистването на Варна, ще продължат да работят, докато новоизбраните с конкурс се подготвят да поемат дейността. Това решение беше взето от комисията „Благоустройство и комунални дейности (БКД)“ към местния парламент. Общинските съветници измениха предишно свое решените, в което се казваше, че новите фирми поемат дейността от момента, в който с тях има подписан договор. Сега обаче срокът на работа на старите се удължава, тъй като се дава срок на новоизбраните да се подготвят ефективно на извършват сметоизвозването и сметопочистването.
Договорите с новите фирми по чистотата в три варненски района – „Одесос“, „Приморски“ и „Аспарухово“, са пред подписване. По-сложна е ситуацията във „Владиславово“, където изборът на нова фирма е обжалван първо пред Комисията за защита на конкуренцията, а после и пред съда. В „Младост“ пък не е изтекъл срокът на договора с досегашната фирма, така че там продължава да се работи по старому.
Съветници от комисията БКД коментираха, че е можело от самото начало местния парламент да излезе с решение, което няма нужда от корекции, ако към него имаше учредена правна комисия. Преди дни опозицията в съвета в лицето на БСП също алармира, че този основен помощен орган още не е създаден, въпреки че от старта на новия мандат измина около половин година.
От август 2015 до април 2016 г. администрацията на кмета Иван Портних е наложила санкции за проблеми със сметопочистването на обща стойност 803 хил. лв. Основната част от глобите са за фирма „Титан“, която се грижи за чистотата на районите „Одесос“, „Младост“, „Аспарухово“ и няколко по-малки населени места. Общата стойност на наказанията възлизат на 593 хил. лв., беше отчетено пред комисията.
Съветниците обаче така и не получиха поръчания от тях доклад за изпълнението на план-сметка „Чистота“ по приходи и разходи. Те решиха да дадат време на представител на администрацията да представи дори и приблизителни данни устно. Когато след изчакване най-сетне пред комисията излезе представител на финансовата дирекция, тя заяви, че справката ще бъде изготвена за полугодието, тоест – най-рано след месец.
Това видимо раздразни зам.-председателя на общинския съвет Янко Станев (СДС). Той предупреди представителите на кметския екип да не си правят експерименти с търпението на съветниците, защото ще им е „за последно“.