Слънчево Богоявление събра хиляди варненци край морето

Екип на „Народно дело Седмицата“

Варненецът Емил Атанасов се превърна в героя на честванията на Богоявление в града ни, след като в конкуренция с над 60 души извади кръста от морските води край Първа буна. Мъжът е на 32 години и успя да стигне пръв до светинята точно в 12.18 часа, след като Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изпълни вълнуващия ритуал от борда на военно корабче.
„Хвърлям се за втори път, но за първи път имам щастието да извадя кръста от водата. Надявам се в годината да ми върви и да оцелея в определена насока, както и всички българи!“, заяви победителят в традиционната за Йордановден надпревара.
Емил пожела здраве на Дядо Йоан и целуна ръка на кмета Иван Портних, а след това се снима за спомен с двамата и областния управител Стоян Пасев. Шоуто бе наблюдавано от над 7000 варненци, които уважиха традицията в слънчевия януарски ден. Мнозина си наляха от „осветена“ морска вода.


Ритуалът беше изпълнен и в южната част на залива. В „Аспарухово“ кръстът беше изваден от морето от 25-годишния Димитър Цветков, който работи като водолаз в Норвегия.
Празникът Богоявление започна с празнична служба в катедралния храм „Св. Успение Богородично“, на която присъстваха стотици вярващи. След това последва и освещаването на бойните знамена на Военноморските сили, друга неизменна традиция на празника. Близо 1000 души се включиха в шествието от храма към морския бряг, което имаше и още една важна спирка по пътя си – Алеята на възрожденците в Морската градина.


Там варненци се поклониха пред паметника на Христо Ботев в деня, в който се навършиха 170 години от рождението на великия поет и борец за свобода. Официални лица и обикновени граждани отрупаха с цветя статуята под звуците на „Тих бял Дунав се вълнува“ и с припомняне на безсмъртните му думи, завещани в стихотворенията си.
Цветя поднесоха още Община Варна, Общински съвет, ВМС, ветерани, ОД МВР, генералния консул на Русия, дипломати, районните кметове, народни представители, сред които и проф. д-р Анелия Клисарова, правнучка на Ботев четник, институции, неправителствени организации и признателни варненци.