СЛЪНЦЕТО – ПРИЯТЕЛ И ВРАГ

Всички обичаме слънцето и го очакваме с нетърпение след дългата зима. В разумни дози то е полезно и важно за нашето здраве и за здравето на нашите деца. То повишава настроението, играе роля в синтеза на витамин D, помага за лечението на някои кожни заболявания. Но колкото и да са необходими за съществуването ни слънчевите лъчи, те биха могли да бъдат и вредни за нашето здраве.

24-1
Прекаленото и неконтролирано излагане под слънцето може да доведе до редица неприятности – изгаряне, алергии и не на последно място – до рак на кожата. Под въздействието на слънчевите лъчи кожата се обезводнява, изгубва своята еластичност, загрубява. Всичко това води до т.нар. фотостареене.
За да се избегне негативното влияние на слънцето, е необходимо да спазвате няколко основни правила. На първо място, не се излагайте на слънчевото греене между 12 и 16 часа, тъй като UV лъчението по това време е най-силно. Задължително използвайте кремове с фотозащита, които са съобразени с типа на вашата кожа, като е препоръчително да избирате водоустойчивите варианти. За да предпазите очите си от слънцето, е важно да ползвате слънчеви очила с UV защита.
Бъдете особено стриктни към фотозащитата на вашите деца. Слънчевото изгаряне в детска възраст може да създаде проблеми доста по-късно във времето. Не подценявайте „паметта“ на кожата. Научете се да бъдете приятели със слънцето.