След 47 години Янко Атанасов отново облече любимия си екип на Черно море

Легендарният защитник пребори три инсулта
Кръстена от Георги Велинов дама се грижи за него

Името Янко Атанасов говори много на по-възрастните фенове на Черно море, както и на поколенията, които са запознати с историята на футболния клуб. В далечната 1959 година Янко идва от Спартак (София) при „моряците” и в следващите 10 години носи достойно фланелката им.
Като централен защитник той е част от една легендарна отбрана – зад него на вратата е Иван Иванов, бекове са Иван Василев и Димитър Боснов, а пред него – Абил Билялов, и по-късно Божил Колев. С твърдата си и безкомпромисна, но джентълменска игра роденият в Попово футболист увековечава името си в клуба и печели симпатиите на публиката. Янко е част от един от най-големите обори в историята на Черно море – този през сезон 1968/1969, който завършва четвърти, след като нелепо изпуска бронза накрая. За варненския тим Атанасов записва 246 мача и 3 гола в елита.

30-02
В началото на 2014 година са най-тежките дни за именития бранител. Само за месец той получава три инсулта. Успява обаче да се стабилизира благодарение на грижите в хоспис „Мишел Паре” край Варна. Там е вече 2 години и 4 месеца.
Любопитно е, че за него се грижи шефът на хосписа Михаела, която е кръстена от големия ни вратар Георги Велинов-Джони. Последният пази на Черно море, преди в края на 1978-а да отиде в ЦСКА и да направи успешна кариера.

30-03
„Велинов ме е кръстил през 1979 година, когато съм била на годинка. Всяка година идваше във Варна, но за последно го видях през 1995-а. Покрай него заобичах футбола, а сега имам възможност да съм близо до едно голямо име на Черно море”, признава за „Народно дело Седмицата” Михаела.
В дните преди Великден Янко Атанасов получи подаръци от бившия си съотборник Иван Василев, който единствен от онова славно поколение на „моряците” идва да го вижда.
„Иване, снощи те сънувах, и ти пак дойде”, заяви развълнуван Янко при поредната им среща. Василев зарадва своя приятел с плакет за заслуги към футбола от Община Варна, анцуг и фланелка на Черно море, предоставени от Тодор Великов, и спортни артикули.

30-01
Атанасов, естествено, се зарадва най-много на екипа и веднага го облече. „Минаха 47 години, откакто спрях да играя за Черно море. Не съм и предполагал, че ще сложа отново любимата си фланелка”, не скри радостта си за „Народно дело Седмицата” Янко. И тъй като кръвта вода не става, той взе една топка зад себе си и размени няколко пасчета с Василев.
„Иване, Иване, какъв отбор бяхме само. Каква защита. Най-добрата в „А” група. Бяхме и голям колектив. В който няма да чуеш някой да псува другия. Без значение дали е сбъркал пас, изтървал гол или има вина за допуснат гол”, каза Янко. Последният призна, че след здравословните проблеми се чувства в добро разположение на духа. Денем излизал на слънце, стоял на пънче до масата и пушел цигари. Понякога си позволявал и 50 грама уиски.
„Преодоля най-лошото и сега отново е зареден с енергия. През зимата носи дърва за камината, помага и когато чистим плодове за ракията. Да видите само с каква страст го прави. Същото е и когато събере децата наоколо в двора и им показва как се рита топката”, разкрива Михаела.
В стаята си 79-годишният Янко Атанасов има телевизор и не изпуска мач на „моряците”. От европейските първенства гледа само английското. „Навремето с Черно море играхме контролни мачове със силни английски отбори и имахме успехи срещу тях. От тогава имам симпатии към родината на футбола и продължавам и до ден днешен  да изпитвам удоволствие, когато гледам мачове на англичани”, обяснява пристрастията си Янко.
Питам го кои са най-паметните му мигове с Черно море. Отговаря ми, без да се замисли: „За мен бе огромна привилегия и чест, че на всеки домакински мач играех пред повече от 20 000 зрители. Само като ревнеше публиката и бях готов да оставя сърцето си за нея на терена. Разбира се, скъпи са ми и победите над Левски и другите най-добри в България, щастлив съм, че именно с екипа на Черно море станах и майстор на спорта.”
Визитата ни е към края си, тъй като наближава обядът. След като се прегръща с бившия си съотборник, Янко му казва на изпроводяк: „Иване, другия път те чакам на уиски и с още по-добри новини за Черно море.”